Hírek

2010.06.15. 10:11

Nem minden valódi, ami Vb!

Nemcsak a szurkolók örülnek a foci világbajnokságnak: kihasználják a számítógépes bűnözők is. Hatalmas tömegben indítottak például útnak VB-botrány hírével csábító, többnyire veszélyes csatolmányt hordozó kéretlen leveleket – figyelmeztet a VirusBuster.

Világgazdaság Online

Felhasználóktól, partnerektől és spamcsapdákból érkező levelek tízezreit elemzik és kategorizálják naponta a VirusBuster spamlaborjában. A legutóbbi napok fogása alapján a szakemberek úgy érezték: meg kell kongatniuk a vészharangot.

"Amint az várható volt, a számítógépes bűnözők igyekeznek meglovagolni a labdarúgó világbajnokság iránti felfűtött érdeklődést. Aggasztó számban észlelünk olyan üzeneteket, amelyek egy állítólagos FIFA-hírt használnak csalétkül arra, hogy rábírják a címzettet: nyissa ki a levél csatolmányát. Persze a mellékelt küldeményben szinte mindig valamilyen kártevő rejtőzik - mondja Stange Szilárd, a VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere.

"FIFA World Cup 2010 scandal news, read attached document." ("FIFA Világkupa 2010 botrány hír") – szól például egy tipikus példány rövid szövege. Aki azonban ízes színes hírre számít, keservesen csalódik, ha rákattint a csatolt állományra.

Ha ilyen levelet találunk a postaládánkban, dobjuk azonnal a szemétbe, semmiképp ne nyissuk meg a veszedelmes küldeményt – int a VirusBuster. "És vigyázat: a Vb-vel nemcsak üzenetben élnek vissza. Rengeteg rosszindulatú site-ot is felállítottak a weben a nevezetes alkalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!