Hírek

2010.06.10. 15:44

Éger: Az egészségügy nem pénzteremtő ágazat

Az egészségügy dolgozók presztízséről és a kamarák feladatairól beszélt Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Világgazdaság Egészségügyi konferenciáján.

Világgazdaság Online

Ami a humánerőforrás kérdését illeti – fogalmazott Éger – az egészségügy nem pénztemető, hanem értékteremtő ágazat. Olyan tudás letéteményese, amely pótolhatatlan értéket, az emberi erőforrást védi, konzerválja, állítja helyre. Humántőkét, amely nélkül nincs GDP, hozam, nyereség, egyáltalán semmi sincsen, ami emberi – vélte a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger a kamarák szerepéről a következőket mondta: Kiemelkedő jelentőségű a másik ember szolgálata, az autonóm, önszabályozó jelleg, a bizalom, a beteggel „szövetségben” végzett tevékenység. Mint mondta, ma a társadalom romokban hever, a káosz intézményesült, mely jelentősen kihatott tagjaik életminőségére is. A hivatásrendi magatartás egyre kevésbé jellemző, a szakembereknek nemcsak az államban, hanem magukban is keresniük kell a bajok forrását és a megújulás lehetőségét.

A hivatásgyakorlás feltétele a felkészültség. Ennek összefogója és szervezője a kamara, amelynek a közhatalmi rendszer érdemben működő részévé kell válnia. Jó működése az össztársadalmi hatékonyság feltétele, valamint a minőség garanciája.

Hatékony demokrácia nincs szubszidiaritás nélkül, mert ott kell a döntéseket meghozni, ahol értenek hozzá és a feladatokat végzik – vélte a szakértő. Éger visszaállítaná a teljeskörű, kötelező kamarai tagságot, és teljes körű, független etikai rendszert működtetne a kamarák által, valamennyi hivatásgyakorlót érintően.

Fontosnak tartotta még a működési nyilvántartás rendszerének a köztestületekhez történő visszahelyezését, valamint az egyetértési jogok helyreállítását. Éger szeretné elérni, hogy az agészségügyet érintő jogszabály köztestületi vélemény nélkül ne hatályosulhasson.

További részletek a konferenciáról és korábbi megszólalások itt

Mielőbb szinkronba kell hozni a gazdaságpolitikát és az egészségpolitikát – mondta Boncz Imre a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság Elnöke a Világgazdaság Egészségügyi konferenciáján.

Ehhez stabil szabályozott környezet, új technológiák befogadása mellett. A szükségletek és kapacitásokat össze kell hangolni a finanszírozással. A felelősségeket és a hatásköröket is harmonizálni kell. A szakértő fontosnak tartja a progresszivitás elismerését a területi ellátási kötelezettségben, a kapacitásokban és a finanszírozásban.

Meg kell teremteni az OEP szolgáltatásvásárlói szerepét és használni kell az egészség-gazdaságtani elemzéseket – szögezte le a szakember, aki felhívta a figyelmet az ágazati humán erőforrás fejlesztési stratégia megfogalmazására és gyakorlati megvalósítására.

Mint mondta, hatalmas volt az egészségbiztosítási alap hiánya 2007-2008-ban. A gyógyszerkassza kényes területe az OEP nek, a tervezett és tényleges kiadások eltértek, mindig alultervezés jellemezte a szervezetet. A betegségek, vényfelírások nem változnak négyévente, mégis ciklikus a mozgás a bevételek tekintetében. Az egészségbiztosítási járulék negyedére csökkent 1993-2010 között, ebből pedig nem lehet finanszírozni a rendszert. A kérdés tehát az, honnan pótolják majd a hiányzó forrást? – tette fel a kérdést Boncz Imre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!