Hírek

2010.06.18. 08:15

Duplaannyi fizetést is kaphatunk

Sok függ attól, hogy hol dolgozunk, de megint a fővárosiak járnak a legjobban, a Csongrád megyeiek a legrosszabbul. A városonkénti statisztikából pedig közel kétszeres különbség rajzolódik ki.

VG

Világviszonylatban nincsenek hatalmas területi különbségek gazdasági fejlettségi szempontból Magyarországon, de ha a fizetésekről van szó, szemet szúrnak az eltérések. A fővárosiak ugyanis majdnem kétharmaddal többet keresnek, mint a Csongrád megyeiek, a városonkénti statisztikából pedig közel kétszeres különbség rajzolódik ki, mivel Bonyhádon a 140 ezer forintot sem érte el az átlagkereset. Ez még úgy is jelentős eltérés, ha tudjuk, egy-egy városban jócskán elviheti az adatokat egy nagyobb vállalat.

A magasabb fizetések inkább a Dunántúlon, míg az alacsonyabbak a keleti területeken jellemzőbbek, de van kivétel is. Heves megyében például majdnem tízezer forinttal többet vihetnek haza a dolgozók, mint Veszprém megyében. Az eltérésekben a gazdaságszerkezetnek is van szerepe: ahol fejletlen az ipar és sokan élnek a mezőgazdaságból, ott törvényszerű, hogy kisebb jövedelmek is keletkeznek.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!