Hírek

2010.06.25. 07:18

Bankadó: a nagybankokon csattan az ostor

Elkészült a pénzügyi szolgáltatók által fizetendő különadót szabályozó jogszabály tervezete: ennek alapján pedig a mérlegfőösszeg lehet a vetítési alapja a bankok által fizetendő különadónak – értesült a Világgazdaság.

vg-összefoglaló

A tervezet forrásaink szerint annak ellenére készült el, hogy az adóról tárgyaló bankok sem az extra teher mértékével, sem a kivetésének a módjával nem értettek egyet.

A mérlegfőösszeg-alapú különadó egyértelműen a nagybankoknak kedvez a legkevésbé, hiszen a hét legnagyobb hazai szereplő a szektor összesített eszközállományának hozzávetőlegesen a négyötödét adja.

A különadót fizetni köteles pénzügyi szervezetek körét illetően is egyre tisztább a kép. Így a szövetkezeti hitelintézeti szektor is beletartozik majd az adóalanyi körbe, és értesüléseink szerint a Magyarországon működő hitelintézeti fióktelepek is részesülnek majd az összesen nagyjából 200 milliárd forintot kitevő extra teherből. Az egyre több részletében ismert adó kapcsán ugyanakkor még mindig megfogalmazódnak ellenvetések: információink szerint az Európai Bankszövetség (EBF) ezen a héten levélben fogalmazta meg aggályait a kormányfőnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!