Hírek

2010.05.20. 14:15

Versenyképesség: Szlovákia utánunk kullog

A tavalyi évhez képest három helyet előrelépve a 42. helyen végzett 58 ország közül hazánk az IMD svájci üzleti iskola legfrissebb versenyképességi felmérésében.

Világgazdaság Online

Térségünk idei nyertesének Lengyelország tekinthető, legalábbis ami a mozgásokat illeti, hiszen egy év alatt 12 hellyel került feljebb a listán. Csehország megőrizte 29. helyét, és a már tavaly is hazánk előtt végzett Észtország egy helyet lépett előre. Szlovákia és Szlovénia versenyképessége viszont alaposan megsínylette meg a válságot: miután tavaly még mindkét szomszédunk helyzetét hazánkénák kedvezőbbnek ítélte az IMD, az idén Szlovákia 16, Szlovénia pedig 20 helyet esve került mögénk a rangsorban.

A felmérés a versenyképességet a gazdasági teljesítmény, a kormányzati és az üzleti hatékonyság, valamint az infrastruktúra különbőző jellemzői alapján vizsgálta. Magyarország egyedül az üzleti hatékonyság területén javított tavalyi eredményéhez képes, ám az összesített előrelépéshez ez is elégnek bizonyult. A részmutatók közül hazánk a nemzetközi kereskedelembe ágyazottság terén áll a legjobban (13. hely), a költségvetési politikában ellenben csak az utolsó előtti lett.

Az IMD a versenyképességi mutatók mellett az idén az országok eladósodottásgát is vizsgálta, megállapítva, hogy a "régi" iparosodott gazdaságok mindegyike számára komoly terhet jelentenek majd az adósságok az elkövetkező időben. Ún. adósság-stressztesztjükben a jelentés készítői azt próbálták megbecsülni, hogy mikorra térhet vissza az államadósság szintje a még elviselhetőnek tartott, a GDP 60 százalékát jelentő szintre. Magyarország a "bűnösök" kategóriájába került; az adósság 2022-re elérhető leszorítása a 12. leghosszabb időtávot jelenti a vizsgált országok körében.

A felmérés szerint Japán csak 2084-ben lesz képes adósságait az éves GDP 60 százalékára leszorítani. Erről további részleteket itt olvashat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!