Hírek

2010.05.17. 09:00

Vámosi-Nagy gyorsan lehűtötte a Matolcsy-javaslatok kedélyeit

El kell oszlatnom mindenfajta olyan reménykeltő spekulációt, ami az "adó megadóztatása" szisztéma analógiájára építve a jövedéki adót terhelő áfa megszüntetését is sugallaná - jelentette ki a Népszavának Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst and Young adószakértőjénél annak kapcsán érdeklődtek, hogy lapértesülés szerint akár 30 forinttal is csökkenhet a benzin ára, ha Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter következetes.

Népszava - Fn.hu

A szuperbruttósítást az elsők között kellene eltörölni, mert az egy adó megadóztatása - a munkaadói járulék egy adó - ami rendkívül bonyolulttá, átláthatatlanná teszi a rendszert, nyilatkozta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnet.hu-nak.

Az internetes újság szerint, ha Matolcsy következetes, és megszünteti az adó megadóztatását a teljes magyar adórendszerben, akkor az például az üzemanyagárak csökkenését is jelentené - literenként 30 forinttal.
Ez abból adódik, hogy idén január elsejétől a benzin jövedéki adója 120 forint. Ez is ráterhelődik az árra, amit végül az adótörvények 25 százalékos forgalmi adóval fejelnek meg. Vagyis a jövedéki adóra eső áfa 30 forint.

Ez kétségtelenül jól hangzik, azonban Vámosi-Nagy Szabolcs a Népszava érdeklődésére gyorsan lehűtötte a reményeket.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!