Hírek

2010.05.03. 08:23

Történelmi mélyben a forinthitelek kamata

Március végén 5,5 százalékosra mérséklődött az alapráta, az átlagos évesített lekötött betétkamat pedig 5,51 százalékosra süllyedt – ilyen alacsony kamatokkal utoljára 2006 júniusában versengtek a hitelintézetek a betétesek kegyeiért.

VG

Ezek után érthető, ha a lakosság egy része más, nagyobb hozammal kecsegtető befektetési lehetőség után nézett, erre utalhat az is, hogy márciusban a befektetési alapok vagyona több mint 100 milliárd forintnyi friss tőkével gyarapodott.

Öröm az ürömben, hogy a forinthitelek kamata is csökkent. A háztartásoknak nyújtott fogyasztási kölcsönök évesített átlagkamata 17,88 százalékos lett, ilyen olcsón az MNB 2003 óta vezetett statisztikája szerint még sosem adtak fedezet nélküli forinthitelt a bankok.

A forintalapú lakáshiteleknél is többéves negatív rekordon állnak a ráták. Az átlagos évesített kamat márciusban 9,9 százalékos volt, erre majdnem négy éve nem volt példa, s ami talán még ennél is lényegesebb, a 11,2 százalékos átlagos hitelköltség-mutató a 2002 óta vezetett jegybanki statisztika szerint negatív csúcsnak számít.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!