Hírek

2010.05.07. 11:40

Tagadja a Porr, hogy miliókkal zsírozták volna az M7-est

A Die Presse szerint korrupciógyanús ügyre lett figyelmes az osztrák államügyészség, azonban a lap értesülését, miszerint az ügynek magyar szálai is lennének, a Porr Solutions hazai egysége, a Porr Építési Kft. cáfolta lapunknak.

Világgazdaság Online

Miután már többször értek Magyarországra az ausztriai korrupciógyanús botrányok szálai, az osztrák államügyészség most egy újabb érdekes momentumra derített fényt.

A Die Presse napilap értesülései szerint, a korrupciósgyanús ügy akkor került képbe, mikor két lobbistát, Walter Meischberger és Peter Hochhegger-t hallgatta ki az államügyészség, akik 9,7 millió euró után "elfelejtettek" adót fizetni. Az ügyészség azután a mintegy 200 ezer eurónyi összeg (mintegy 56 millió forint) után is nyomoz, amelyet a lobbistákon keresztül a Porr Solutions fizetett egy ciprusi tanácsadó cégnek, "kelet-európai tanácsadások" címen.

A Porr Solutions GMBH szerint ezt az összeget elsősorban romániai piackutatásra szánták. Walter Meischberger azonban azt vallotta, hogy az összeg kapcsán az M7-es autópálya építésére kiírt pályázat elnyeréséről volt szó.

Az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakaszának megépítésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában bruttó 62 milliárd forint összértékű projekt nyertese a PVT-M7 Konzorcium volt, amelyben a Porr Építési Kft. a fő résztvevő.

Zoeller Katalin, a Porr Építési Kft. szóvivője Világgazdaság Online kérdésére arrül tájékoztatott, hogy az osztrák anyacég, a Porr Solutions GmbH megerősítette: valóban foglalkoztatta a Die Presse cikkében hivatkozott Walter Meischbergert és Peter Hochheggert a 2000-es évek eleje óta. A lobbisták egy keretszerződés alapján dolgoztak a cégnek, fő tevékenységük kommunikáció és üzletviteli tanácsadás volt.

A Porr Solutions 2005-ben a romániai terjeszkedésben vette igénybe munkájukat, akkor különböző lehetséges építési projektek - szálloda, irodaház, bevásárlóközpontok - felkutatása volt. A tevékenységükért akkor a cikkben szereplő összeget, mintegy 200 ezer eurót kaptak átalánydíj gyanánt. Zoeller Katalin hangsúlyozta: ez a projekt nincs kapcsolatban az M7-es munkálataival, valamint aláhúzta, hogy a két lobbistát Magyarországon nem ismerik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!