Hírek

2010.05.28. 05:44

Széles újra jobbikos nótát fúj?

Vannak, akik szerint a Széles Gábor-féle média azért kezdett el ismét jobbikos húrokat pengetni, mert az újsütetű médiaguru Orbán Viktor kormányában nemhogy egy miniszteri, de még egy „hitvány” államtitkári posztot sem kapott, mások ezzel szemben úgy vélik, hogy a milliárdos irányváltása sima üzleti megfontolásoknak köszönhető.

Stanga István

Bizonyára valamennyien emlékeznek még azokra az időkre – nem volt túl régen –, amikor a Széles Gábor által tulajdonolt média enyhén szólva sem volt ellenséges az akkor még inkább csak amolyan „sötét lónak” tekintett Jobbikkal szemben. Ám ahogyan a Vona Gábor vezette politikai szervezet kezdett egyre veszélyesebbé válni a kétharmados országgyűlési többség megszerzésén munkálkodó Fideszre, úgy vált a Magyar Hírlap és az Echo televízió hangneme is mind barátságtalanabbá és barátságtalanabbá, már persze, ha ez a megfelelő kifejezés arra a minden erkölcsi szempontot és jó ízlést nélkülöző sajtóhadjáratra, amelyet Széles és hűséges tollforgatói  – elsősorban is a főnökét az újság vidéki „haknijaira” elkísérő Bayer Zsolt – folytattak a magát radikális valló párt gyanús ügyekbe keveredett tagjai és vezetői ellen, s amely kiterjedt magára Vona Gáborra is, akit a napilap házasságtöréssel vádolt. Hogy aztán Széles a saját elhatározásából látott-e neki a Jobbik „faragásának”, netán Orbán Viktor „karmesteri” beintésére és a Fidesz által összegyűjtött terhelő anyagok segítségével próbálta meg ellehetetleníteni a szélsőjobboldali vetélytársat, az egyelőre nem egészen világos (bár magam inkább az utóbbi lehetőségre tippelek), tény azonban, hogy a választások második fordulója után Széles megint fordított egyet a köpönyegen, és manapság mintha újra a Jobbik nótáját fújná. Legalábbis némelyek így értékelik, hogy az MH egy kifejezetten „puha” beszélgetést készített Dúró Dórával, a Jobbik ifjú szóvivőjével, aztán hogy Vona Gábort ismételten meghívták az Echo tévé stúdiójába, nem különben pedig, hogy  Széles sajtója lényegében ugyanazt az álláspontot képviselte a Gergényi Pétert védelmébe vevő Pintér Sándorral kapcsolatban, mint amit a Fidesz belügyminiszter-jelöltjét élesen támadó Jobbik.  

Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy tudniillik mely okok is állhatnak Széles Gábor újabb színeváltozása mögött..., nos, erről igen erősen megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint az újsütetű médiaguru azért kezdett el jobbikos húrokat pengetni, merthogy Orbán Viktor most körvonalazódó kormányában – az előzetes remények ellenére – nemhogy egy miniszteri, de még egy „hitvány” államtitkári posztot sem kapott, mások ellenben úgy vélik, a milliárdos irányváltása sima üzleti megfontolásoknak köszönhető, már amennyiben Széles teljes joggal feltételezheti, hogy a napilapjára és  a tévéjére a közmédiumokat „birtokló” (és áttételesen az RTL Klubban is megjelenő) kormánypártnak immár nincs igazán szüksége. Nos, bár ezek a feltételezések együtt is, külön-külön is megállhatják a helyüket, magam  némileg másként látom a dolgot. Mert noha Széles motivációját illetően én is a gazdasági szempontokra tippelek, azt hiszem, esetünkben korántsem úgymond a „fölöslegessé válás” megtapasztalásáról lehet szó, mint inkább egyszerű számításról. Az ugyanis még a média világában nem túlságosan jártasak számára is rendkívül könnyen belátható, hogy olvasókat-nézőket szerezni és megtartani egyfajta ellenzéki alapállásból sokkal egyszerűbb, mint kormánypártiként, amiből persze, az is következik, hogy egy Fidesz-barát Magyar Hírlap, illetve Echo Tv ha nem is halálra, de mindenképpen egyfajta mélyrepülésre van ítélve, amit a házi médiájába már ezidáig is milliárdokat költő Széles aligha engedhet meg magának. Az aztán megint más kérdés, hogy a Jobbik tagjai és szimpatizánsai hisznek-e a szélkakas módjára forgó Széleséknek, főként pedig megbocsátják-e nekik azokat az írásokat, amelyek mind-mind a párt lejáratását, hiteltelenítését szolgálták. Széles mindenesetre ebben bízik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!