Hírek

2010.05.17. 11:43

Országos sztrájk kezdődött a német kórházakban

Németország önkormányzati kórházaiban hétfőn országos sztrájk kezdődött - jelenti az N24 hírtévé.

Világgazdaság Online

Emiatt a betegeknek a 14 szövetségi tartomány önkormányzati kórházaiban hosszabb várakozási idővel kell számolniuk. A klinikai orvosok határozatlan ideig tartó munkabeszűntetésének a célja érvényt szerezni a magasabb fizetést célzó követeléseiknek.

Egyben nyomatékot akarnak adni annak az igényüknek, hogy jobban fizessék meg a  készenléti szolgálatot.  A munkabeszüntetés jelenleg mintegy 200 önkormányzati kórházat érint. Hétfőn délután 15 órára központi tüntetést terveznek Münchenben. A betegek szempontjából a sztrájk azt jelenti, hogy bár szükséghelyzetben az alapellátás biztositva van, ám a betervezett operációk halasztást szenvednek.

A szakszervezet pedig pénteken dönt, folytatják-e a sztrájkot. Ugyanakkor nem sztrájkolnak Hamburgban és Berlinben, ahol sikerült megegyezni a  szerződéésekről az önkormányzati munkaadókkal. Egyébként a tarifális szerződések, amelyek 55.000 orvost  érintenek kereken 700 német önkormányhzati kórházban, április elején hiúsultak meg. A szakszervezet 5 százalékos fizetésemelést követel, a munkaadók legutóbb 2,9 százalékos emelést kajánlottak 33 hónapra a készenléti szolgálatra pedig magasabb juttatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!