Hírek

2010.05.25. 13:35

Orbán: A láthatatlan kezek kora lejárt

Magyarországnak egy biztos iránytűre van szüksége, különben ismét eltéved – mondta Orbán Viktor a Parlamentben. A leendő miniszterelnök szerint ezúttal előre meghatározzák az irányt és nem sok kis programocskát jelentenek be.

Világgazdaság Online

Beszéljünk nyíltan – mondta Orbán, aki szerint az elmúlt nyolc évben az ország vezetői kisajátították a hatalmat. A rossz kormányzás szembefordította egymással a különböző társadalmi csoportokat és adósságcsapdába csalta az országot.

Bűnszervezetek épültek be az államigazgatásba, hatalommal való visszaélést és a bűnözést tette mércévé az elmúlt nyolc év. A közrend védelme helyett az állampolgárok elleni támadásra használt a kormány az erőszakszervezeteket.

A hatalom legfőbb formája a választás, míg a kormányzás az ilyenkor meghozott közös döntések végrehajtása. A kormány feladata jelenleg az, hogy az áprilisi választások céljait megvalósítsa. A magyar ember tudja, mit csinál - fogalmazott Orbán Viktor. Amikor alkotmányozó többséget adott egy pártnak, forradalmi változást akart elérni. ez a változás azonban józan és demokratikus kell, hogy legyen. A leendő miniszterelknök szerint ez nem ismeretlen a magyar történelemben, hiszen a korábbi forradalmak is csak a külső hatalmak hatására váltak véres szabadságharccá.

A cél a törvény helyreállítása, amelyet a többség akarata határoz meg, a kormánynak vissza kell fordulnia az emberek felé. A láthatatlan kezek kora lejárt, a polgárok joggal várják el a látható felelősséget és döntéseket. Most Magyarországon van a sor, hogy felépítse a nemzeti együttműködésen alapuló fejlődést. Az új társadalmi szerződés a megosztás helyett együttműködést irányoz elő, olyan kormányzást, amelyben az egyén és a közösség érdeke nem áll ellentétben egymással.

A cikk folytatásában követheti Orbán Viktor beszédének további részleteit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!