Hírek

2010.05.31. 11:13

Ne csak a lakosságot, a késve fizető cégeket is büntessék!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzé tette azt a vizsgálati eredményét, amely szerint az adósok egyharmada nem, vagy késve fizeti hiteltörlesztését.

Világgazdaság Online

A Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete keresi az egyre romló helyzet okait és megoldását. Kézdi Zsolt, az Egyesület elnöke szerint az eddig ismert okok, mint a felelőtlen hitelfelvétel, a megváltozó munkakörülmények és egészségi állapot egyrészt nem indokolják a rossz adósok számának folyamatos emelkedését, másrészt feltűnő, hogy minden felsorolt okért kizárólag az adósokat teszik felelőssé, ők viselik a terheket és szenvedik el a károkat.

Az Egyesület elemzése alapján további okokat és okozókat talált, akik azonban haszonélvezői a helyzetnek. Az elemzők abból indultak ki, hogy egyre nagyobb számban esnek fizetési késedelembe munkahellyel, jövedelemmel rendelkezők, akik ismerik a lejárt tartozás következményeit, és tudják, hogy nem áll érdekükben a késedelem. Ezek az adósok miért nem fizetnek, vagy miért késnek a törlesztéssel?

A probléma lényege, hogy míg a jogos járandóságot időben ki nem fizető cégeket semmilyen korlátozás nem érinti, velük szemben igényt érvényesíteni költséges, időigényes és kétséges, sőt gazdagodnak az elvégzett munka árának visszatartásával más pénzének használatán, addig a banki adósokra kedvező jogszabályi lehetőségek mellett fokozódó szigorral sújt le a bank, a követeléskezelő, a végrehajtó.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!