Hírek

2010.05.27. 18:12

MFB-segítség a gazdáknak

Több ezer családi gazdálkodó került nehéz anyagi helyzetbe, azért hogy vissza tudja fizetni a 2001-ben felvett államilag garantált hiteltartozást. Az agrárvállalkozók ellehetetlenülését kívánja elkerülni a Magyar Fejlesztési Bank azzal a döntéssel, amely szerint a családi gazdálkodók részére állami kezességgel biztosított forgóeszközhitelek véglejáratát – piaci kamatozás mellett – három évvel meghosszabbították - áll a bank közleményében.

Világgazdaság Online

A fennálló tőkeösszeg után a 60%-os előtörlesztés megfizetése helyett 30%-kal is elfogadásra kerülhet a törlesztés abban az esetben, ha a csökkentett előtörlesztés összegével megegyező fedezeti értékű ingatlan – pótfedezet – kerül benyújtásra.

Amennyiben az átütemezésre kerülő tőkeösszegre vetítve az ügylet fedezettsége 140%-os, vagy afeletti a Bank nem igényli a pótfedezet benyújtását. A hitelfeltételek módosításának köszönhetően többszáz agrárvállalkozó mentesül a földek, illetve ingatlanok kényszerértékesítése alól. Több ezer családi gazdálkodó került nehéz anyagi helyzetbe, azért hogy vissza tudja fizetni a 2001-ben felvett államilag garantált hiteltartozást.

Az agrárvállalkozók ellehetetlenülését kívánja elkerülni a Magyar Fejlesztési Bank azzal a döntéssel, amelyet a mai napon fogadott el Vezetői Bizottsága. A döntés értelmében a családi gazdálkodók részére állami kezességgel biztosított forgóeszközhitelek véglejáratát – piaci kamatozás mellett – három évvel meghosszabbították. A fennálló tőkeösszeg után a 60%-os előtörlesztés megfizetése helyett 30%-kal is elfogadásra kerülhet a törlesztés abban az esetben, ha a csökkentett előtörlesztés összegével megegyező fedezeti értékű ingatlan – pótfedezet – kerül benyújtásra. Amennyiben az átütemezésre kerülő tőkeösszegre vetítve az ügylet fedezettsége 140%-os, vagy afeletti a Bank nem igényli a pótfedezet benyújtását. A hitelfeltételek módosításának köszönhetően többszáz agrárvállalkozó mentesül a földek, illetve ingatlanok kényszerértékesítése alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!