Hírek

2010.05.04. 10:35

Meglepő, milyen termékek hajtják a magyar exportot

Az idei első két hónapban többek között az energiafejlesztő gépek és berendezések, illetve a tudományos ellenőrző műszerek exportja ugrott meg leginkább a magyar külkereskedelemben.

Világgazdaság Online

2010. január–februárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 17, importban 13%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év első két hónapjában 178 milliárd forint (664 millió euró) volt, ami 138 milliárd forint (568 millió euró) javulást jelent a 2009. január–februári 40 milliárd forint (96 millió euró) aktívumhoz képest.

2010. január–februárban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 6,7, importban 7,9%-kal csökkent, a cserearány 1,3%-kal javult. A forint a főbb devizákhoz képest 7%-kal erősödött, ezen belül az euróhoz viszonyítva 6,5%-kal, a dollárhoz mérten pedig 13%-kal.

Az év első két hónapjában a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene csaknem negyedével, a behozatalé több mint ötödével nőtt az elmúlt évben regisztrált alacsony bázisszinthez viszonyítva. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb részarányt kitevő híradás-technikai termékek kereskedelmében 2009 második félévétől tart a növekedési tendencia: az export volumene közel harmadával, az importé másfélszeresére bővült a vizsgált időszakban. Főbb felvevő piacaink Nagy-Britannia, Németország és Szlovákia volt, míg a behozatal nagyrészt az ázsiai országokból származott.

Az energiafejlesztő gép és berendezés exportjának a volumene, továbbá a villamos gép, villamos készülék és műszereké mindkét forgalmi irányban átlagot meghaladó mértékben bővült. A válság által leginkább sújtott termékkör, a közútijármű-kereskedelem volumennövekedése a kivitelben 17, a behozatalban pedig 12%-ot ért el.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!