Hírek

2010.05.11. 14:53

Matolcsy: Az MNB monetáris tanácsának le kellene mondania

A leendő Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere elégedetlen minden, az állami hatáskörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával; a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Matolcsy György beszélt arról is, hogy informálisan folyamatosan tárgyalnak az IMF és az EU képviselőivel a magyar hiánycélról.

MTI Eco

Matolcsy György utóbbi kapcsán elmondta, a két szervezet várja az új gazdaságpolitikát, és ha az hitelesen mutatja be a valódi helyzetet és ahhoz igazítottan tesz lépéseket, akkor az eredmény pozitív lesz. A szakember úgy véli, a korábbi 4,5-6,5 százalékos sáv szűkebb lesz, öt és hat százalék közötti sávon belül állapodhatnak majd meg.

A leendő tárcavezető beszélt a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete munkájáról is. Az interjúban elmondta, a jegybanki célok közötti arányok 2008 októberétől borultak fel, egyedül az infláció elleni küzdelmet tartották szem előtt, és el is vesztették a csatát. "Az MNB súlyos szakmai hibákat vétett, és úgy tűnik, ezekből nem tanult" - fogalmazott, hozzátéve, hogy megjegyzése a nemzeti bank vezetési struktúrájára vonatkozott, mint mondta, a monetáris politikát nem egyedül Simor András irányítja.

Matolcsy úgy gondolja, hogy a monetáris tanács tagjainak az elmúlt másfél évben történtek miatt le kellene mondaniuk.

Arra a kérdésre, hogy a PSZÁF munkájával elégedett-e, Matolcsy György úgy válaszolt, "elégedetlen vagyok minden, az állami hatókörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával. Persze rossz kormányzati politikát nehéz jó pénzügyi szabályozással kiszolgálni".

Más témában, a közműdíjakról szólva úgy vélte, hogy felül kell vizsgálni a költségeket, és minisztertársa, Fellegi Tamás a következő hónapokban tárgyalni fog valamennyi meghatározó közműcég vezetőjével. A kormány minden megoldást megvizsgál, ami az antiinflációs politika körébe tartozik és kordában tartja az áremelkedést - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!