Hírek

2010.05.25. 09:10

Kevesebbet vásároltunk

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2010 első negyedévében 4,6, márciusban 4,0%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a márciusi értékesítés volumene 0,4%-kal mérséklődött az előző hónaphoz mérten.

KSH

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első negyedévében 1557 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből márciusban 582 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 47%-a élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17%-a üzemanyag-, 12%-a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24% volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2010 első negyedévében 3,1, márciusban 2,7%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. 2010. márciusban az eladások jelentős részét (90%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 3,3%-kal csökkentek a 2009. márciusihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem márciusi volumene 0,3%-kal mérséklődött a februárihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene az előző év azonos időszakához mérten 2010 első negyedévében 4,5, márciusban 2,7%-kal csökkent. 2010. márciusban a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikküzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, miközben a többi üzlettípusban bonyolított forgalom volumene csökkent.

További adatok a cikk folytatásában!

naptárhatástól megtisztított adatok szerint a márciusi értékesítés volumene 0,4%-kal mérséklődött az előző hónaphoz mérten. KSH -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!