Hírek

2010.05.25. 11:06

Ígéretdömping Matolcsy meghallgatásán

A pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés Költségvetési bizottságában kedden.

MTI Eco

A célok teljesítését foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásával és a gazdasági növekedés újraindításával, továbbá a beruházások bővítésével kívánják elősegíteni.

A reálgazdasági folyamatok alapján 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak Matolcsy György, aki szerint a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficittel szemben az új kormány öröksége "lényegesen súlyosabb", amelyet a jelenlegi adósságválságok okozta feszült helyzetben Magyarország nem engedhet meg, feltétlen orvosolni kell.

A nemzetgazdasági miniszterjelölt kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés költségvetési bizottságában kedden az első jeleket riasztónak nevezte, ide sorolta az önkormányzati szektort 1.000 milliárd feletti adósságterhén túl azt, hogy működőképességük csak augusztusig, szeptemberig tart ki. Szerinte újabb és újabb fekete foltokra derül fény, ide sorolta a Malév és a Munakerőpiaci Alap helyzetét.

A jegybanki alapkamatcsökkentés nélkül a célok nem elérhetők - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jegybanknál kéthetes betétben elhelyeztt banki források felszabadítása a cél.

A miniszter meghallgatásán elhangzott adócsökkentési tervekről itt bővebben olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!