Hírek

2010.05.14. 09:38

Hamar megbüntethetik Orbánt a befektetők

A Bloomberg által megkérdezett elemzők úgy vélik: a forint és az államkötvény megszenvedhetik, ha a leendő miniszterelnök ígéretéhez híven az IMF-hez fordul a költségvetési hiánykorlát emeléséért.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Mint arra a hírügynökség emlékeztet: Orbán Viktor és pártja a választási kampány idején hangsúlyozta, hogy a költségvetési deficit az előző kabinet által kijelölt 3,8 százalékról akár a duplájára emelkedhet, mivel a szocialista kormány megtévesztő adatokkal dolgozott. Matolcsy György leendő gazdasági miniszter pedig nemrég úgy nyilatkozott: 6 százalékra emelkedhet a hiány idén.

A BNP Paribas elemzője, Elisabeth Gruie úgy látja, a piac gyorsan büntetheti Magyarországot, ha bebizonyosodik, hogy a megalakuló Fidesz-kormány enyhíteni akar a költségvetési szigoron. A szakértő úgy fogalmazott: a befektetési közösség többség úgy gondolta, hogy a magasabb hiánycél kieszközlése az IMF-nél csak kampány szlogen volt. A kockázatvállalási kedv most alacsony és ha Orbán Viktor valóban jelzi a Valutaalapnál, hogy magasabbra kívánja tolni a deficit célt, azt a kötvények és a forint árfolyama bánhatja.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!