Hírek

2010.05.05. 09:42

Futótűzként terjedt: a következő áldozat Spanyolország

A görög és portugál adósságot érintő aggodalmak a várakozásunknak megfelelően tovább gyűrűztek – jelenti a Cashline.

Cashline

A piacon futótűzként terjedt tova a hír, hogy a nagy hitelminősítők következő "áldozata" Spanyolország lesz, amelyre válaszul a Moody''s és a Fitch azonnal nyugtatni kezdte a szereplőket, hogy nincs veszélyben a spanyol "AAA", azaz legjobb fokozatú adósságbesorolás. Pedig a tavalyi év végén fennálló 1,100 milliárd dolláros adósságállomány az utóbbi időszakban gyakran emlegetett PIGS-országai közül a második legnagyobbra rúg. Ezt csak Olaszország előzi meg a maga 1,400 milliárd dollárra rúgó adóssághalmazával.

Könnyen elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy a spanyolokra gyakorolt nyomást követően az olasz eszközöket is megtalálják a befektetők és ezek árfolyamesésére tesznek nagyobb téteket (előbb-utóbb el kell gondolkodni azon is, hogy az uniós országoknak nyújtandó segélyeinek tükrében Németország hogyan muzsikál majd a későbbiekben).

Tegnap azonban más hírek is szerepet kaphattak a kereskedésben, a német pénzügyminiszter például jelezte, hogy elképzelhetőnek tart egy olyan szcenáriót, hogy a görögök a gigantikus, 110 milliárd eurós segélycsomagjuk ellenére sem tudnak talpra állni.

További részletek a cikk folytatásában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!