Hírek

2010.05.13. 05:00

Élre tört Magyarország

Európa más országai után Magyarországon is véget ért a recesszió. Az első negyedévben már az előző év azonos időszakához mért mutató is enyhe pluszban volt. A 0,2 százalékos bővülést azonban egyetlen elemző sem várta előzetesen, csak a második fél évre jósoltak pozitív adatot.

VG-összeállítás

Felfelé módosulhatnak az előrejelzések, amelyek egyelőre stagnálást várnak 2010-től. Enyhén bővült az európai gazdaság is az első három hónapban, de ez már nem számított meglepetésnek. Az EU és azon belül az eurózóna is 0,2 százalékkal nagyobb GDP-t termelt, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Ebben a mutatóban Magyarországot csak Portugália előzte meg, a mi 0,9 százalékunkra egy tizedet vert rá.

A bővülés hátterében a kiemelkedő exportteljesítmény állhat, a külkereskedelmi többlet hatalmasat javult márciusig. A fogyasztás és a beruházás azonban még mindig gyenge lehetett, de a részletes adatok csak három hét múlva jönnek ki. Szintén most adta ki éves konvergenciajelentését az EKB, amelyben megállapítja, hogy egyetlen euróbevezetési kritériumot sem teljesítünk. A többi ország sem muzsikált sokkal jobban, kivéve Észtországot, ahol már küszöbönáll a belépés.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!