Hírek

2010.05.06. 07:23

EBRD: új növekedési program kell Kelet-Európában

Kelet-Európának új típusú növekedési programra van szüksége a pénzügyi válság előtti növekedési modell helyett - mondta szerda esti londoni előadásában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

MTI Eco

 Thomas Mirow, aki a patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics meghívására tartott helyzetismertetést a felzárkózó Európáról, kijelentette: a térség korábbi erőteljes növekedési időszakában felhalmozódott egyensúlytalanságokat ezekben az országokban vagy figyelmen kívül hagyták, vagy alábecsülték.

Az országcsoportra jellemző egyensúlyhiányos területek közül Mirow kiemelte a szektorszinten kialakult egyensúlyhiányokat, amelyeket az okozott, hogy a nem külkereskedelmi szektorok - különösen az ingatlanpiac és az építőipar - bővülési üteme messze meghaladta a feldolgozóiparét a meredek fellendülés éveiben.

Az EBRD elnöke szerint a bank által szükségesnek tartott új növekedési programmal lehetővé válik a térség jobban kézben tartott, biztonságosabb, mégis élénk növekedése. Mirow a program fő elemei között említette, hogy mindenképpen el kell kerülni a makrogazdasági és pénzügyi egyensúlytalanságok újbóli kialakulását, a külső fizetési deficitek és a fenntarthatatlan ütemű belső hitelkiáramlás ellen ható makrogazdasági mechanizmusok erősítésével.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!