Hírek

2010.05.27. 09:56

Az orbáni konszolidáció német szemmel

„Az MSZP-nek most mindenekelőtt arra kell törekednie, hogy arculatában minél inkább megerősítse a „szociális igazságosság” dimenzióját. Ez a közelmúltban igencsak elhalványult, különösen a népszerűtlen ex-miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezetése alatt, amikor az MSZP tőkebarát, szociálliberális, korrupt csoportosulássá vált. (…) Az orbáni konszolidáció központi feltétele, hogy az új kormány ne csak az államháztartási hiányt csökkentse, hanem a bizalomvesztés mértékét is, mely a magyar társadalmat jellemzi a politikai vezetés kapcsán.” Ezeket a gondolatokat a magyar választásokról írott elemzésében fogalmazta meg Kai-Olaf Lang, a németországi Tudomány és Politika Alapítvány (Stiftung Wissenschaft und Politik - SWP) Közép- és Kelet-Európa szakértője, akinek nevével gyakorta találkozhatunk a magyar sajtóban is.

Gyene István

A berlini székhelyű, de Brüsszelben szintén jelenlévő SWP Európa egyik legnagyobb, a kül- és biztonságpolitikai kérdéseket tekintve pedig Németország legbefolyásosabb agytrösztje, már csak ezért is érdemes az intézet bemutatása mellett Lang szavainak nagyobb figyelmet szentelnünk.

Az SWP 1962-ben polgári joggal foglalkozó alapítványként alakult meg magánkezdeményezésre, Münchenben. Három évvel később a német kormány saját döntése nyomán csatlakozott az alapítók sorához, az intézet munkáját azóta az állami költségvetésből támogatják. Bevételeinek túlnyomó része a kancellária hivataltól származik (ez 2006-ban mintegy 9, 3 M eurót tett ki), ezenkívül az SWP kutatásait természetesen számos német és nemzetközi támogató is segíti. Annak ellenére, hogy a kutatók munkájának költségeit az állam fedezi, a mindenkori német kormány semmilyen befolyást nem gyakorol az intézet munkájára, sem a kutatások témáinak, sem a kutatások módjainak, sem az intézet vezetésének, sem személyi állományának tekintetében. A magyar gyakorlathoz szokott olvasónak az pedig végképp különös lehet, hogy a függetlenségért az alapítvány kuratóriumi tanácsa viseli a felelősséget, melybe a köz- a tudományos- és a gazdasági élet emblematikus szereplőin kívül maguk a parlamenti frakcióval bíró német pártok is delegálnak tagokat. A tanács kétharmados többséggel nevezi ki az intézet vezetését, s hagyja jóvá az általában kétéves távlatra szóló kutatómunka kereteit. A kutatómunka kereteinek kijelölésénél a tanács különösen az aktuális nemzetközi politikai helyzetre koncentrál, s így jelöli ki az egyes kutatócsoportok jövőbeli munkájának főbb sarokpontjait. Persze mindez nem jelenti azt, hogy az általánosan kijelölt kereteken belül a cég munkatársai ne kutathatnának szabadon, korlátozás nélkül, s ne vethetnének fel önmaguk is további elemzésre érdemesnek talált problémaköröket. Csak így biztosítható ugyanis, hogy munkájával a német kormányt és a Bundestagot segítő SWP Németország legbefolyásosabb agytrösztjéhez méltóan akadálytalanul képes legyen reagálni mind a hosszabb időtávot felölelő, mind az aktuális politikai történések kérdéseiben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!