Hírek

2010.05.08. 09:11

Az eurózóna vezetői üzentek a piacoknak

Pénzügyi válságkezelő mechanizmust hoznak létre az Európai Unióban, amely szükség esetén gyorsan igénybe vehető lesz az euró védelmében, illetve súlyos adósságproblémával küzdő EU-tagállamok segítésére.

MTI Eco

Erről döntöttek az euróövezet tizenhat országának (Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia) állam- és kormányfői péntek éjjel Brüsszelben.

Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke a munkavacsorát követő, éjfél utáni sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy az új eszközzel kapcsolatos részletekről az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek rendkívüli találkozóján döntenek - ezt a találkozót vasárnap délutánra hívták össze Brüsszelbe.

Van Rompuy kijelentette, hogy a vezetők tudatában vannak a helyzet súlyosságának, és mindent megtesznek közös valutájuk megvédelmezésének érdekében.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke ugyanezt úgy fogalmazta meg: a csúcstalálkozóval sikerült bizonyítani, hogy az euróövezeti országok egységesek abban, hogy megóvják az uniós közös pénzt.

Mind ő, mind pedig a megnyilatkozó résztvevők többsége - köztük Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök - hangoztatták azt is, hogy döntéseikkel egyértelmű üzenetet kívánnak küldeni azoknak, akik az euróval kapcsolatban spekulálnak a pénzügyi piacokon.

Az euróövezeti országok vezetői a brüsszeli munkavacsorán véglegesen jóváhagyták a Görögország pénzügyi támogatására szolgáló 110 milliárd eurós IMF-EU hitelt. A fizetésképtelenség határára sodródott Athén az elkövetkező három év folyamán 110 milliárd eurós hitelkerethez jut - 80 milliárd euró erejéig az eurózóna országaitól, 30 milliárd euró értékben pedig a Nemzetközi Valutaalaptól.

A sürgős intézkedésekre azért volt szükség, mert a piacokon más euróövezeti országok, így Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország helyzete is nehezebbé vált az elmúlt napokban.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!