Hírek

2010.05.02. 20:03

A pakisztáni tálibok vállalták magukra a New York-i merényletkísérletet

Egy iszlamista honlap szerint a pakisztáni tálibok vállalták magukra a New York-i robbantási kísérletet. A weboldalon megjelent indoklás szerint a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető, al-Bagdádi és al-Mahádzser -, illetve muszlim mártírok megöléséért.

MTI

Közben pokolgépet találtak Pittsburghben vasárnap egy sportrendezvény mentén - a rendőrség változtatott a maratoni futóverseny finisének útvonalán. Hatósági közlés szerint a robbanószerkezetet egy mikrohullámú sütőbe rejtették és azt követően találták meg, hogy az ötezer résztvevő élbolya éppen célegyenesbe ért. A pokolgépet robottal hatástalanították.

Az al-Kaida iraki vezetőjét, Abu Ajjúb al-Maszrit, másik nevén Abu Hamza al-Muhádzsirt, illetve Abu Omar al-Bagdádit, aki a nemzetközi szervezet iraki testvérszervezetét, az Iraki Iszlám Államot irányította, a múlt hónapban ölték meg.

A New York-i akció vállalásának hitelességét nem lehetett nyomban ellenőrizni. Núri al-Máliki iraki kormányfő tájékoztatása szerint mindkettejüket egy földbe vájt lyukban találták meg egy házban, miután azt (az amerikai támogatást élvező) kormánycsapatok lerohanták.

Pittsburghben egy mikrohullámú sütőbe rejtettek robbanószerkezetet és azt követően találták meg, hogy az ötezer résztvevő élbolya éppen célegyenesbe ért. Ezután több háztömbnyi részt lezártak, a verseny útvonalát elterelték, a finist módosították a maratoni és félmaratoni táv végére érők számára. A pokolgépet robottal hatástalanították, és pár órával később felszabadították a területet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!