Hírek

2010.05.25. 11:06

A bankok világszerte elterjeszthetik az adósságválságot

A több hónapon át tartó törékeny gazdasági növekedés után egyre több aggály merül fel amiatt, hogy a globális fellendülést kisiklathatja az Európa egyik kis sarkában támadt adósságválság - írja kommentárjában az AFP.

AFP - Világgazdaság Online

Az utóbbi időben tekintélyes hírmagyarázók léptek elő olyan figyelmeztetésekkel, melyek szerint az egykor obskúrus adósságprobléma újabb gazdasági világválságot idézhet elő. Ha ugyanis az EU egy trillió dollár összegű mentőcsomagjának nem sikerül lecsendesítenie a piacokat, az Egyesült Államok GDP növekedése fél-egy százalékkal csökkenhet a következő pár év alatt" - figyelmeztették ügyfeleiket a Deutsche Bank elemzői. "Ha a mentőprogram végleg csődöt mond, potenciálisan sokkal negatívabb helyzetnek nézünk elébe, két szemjegyű recesszió egyértelmű lehetőségével" – fogalmazott az AFP által idézett kommentár. 

Daniel Tarullo, a Fed igazgatóságának tagja is utalt arra, hogy megismétlődhet a 2008-as válság, amely az amerikai pénzügyi szektor csaknem teljes összeomlását idézte elő. Az európai pénzügyi zűrzavar többek között úgy is sújthatja az amerikai gazdaságot, hogy gyengül az amerikai pénzintézetek eszközeinek minősége és tőkepozíciói" -  fejtegette Tarullo a Kongresszusban.

"Noha az amerikai banki kitettség viszonylag korlátozott, az európai és az amerikai bankrendszerek erősen összefonódtak – mutatott rá az amerikai jegybankár.  Tarullo szerint a tíz legnagyobb amerikai bank a "periférikus" európai országok részéről mintegy 60 milliárd dolláros adósággal rendelkezik, ami tőkéjük mintegy egytizede." 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!