Hírek

2010.05.17. 14:41

2015-re tervezheti a magyar eurót a Fidesz - vélik elemzők

A Fidesz-kormány várhatóan az évtized közepére tűzi ki Magyarország euróövezeti csatlakozási céldátumát, és két év múlva valószínűsíthető a belépés a valutauniós tagság előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerbe - jósolták hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI Eco

A Nomura International nevű globális befektetési társaság londoni elemző részlegének hétfői feltörekvő térségi helyzetértékelése szerint a Fidesz-kormány "EU- és európárti lesz". A cég elemzői szerint ez "talán még fontosabb gazdaságpolitikai stabilizáló elem", mint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val létrejött készenléti megállapodás.

A Nomura azt valószínűsíti, hogy az új kormány 2015-re tűzi ki a magyar eurócsatlakozást, az ERM-II.-belépés pedig "a költségvetési helyzet lenyugvása után" válik esedékessé. A ház szerint ez azt jelentheti, hogy Magyarország 2012 első felében lehet tagja az ERM-II.-nek, mivel 2011 jó eséllyel "göröngyös költségvetési év lesz" a növekedésösztönző adócsökkentések miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!