Hírek

2010.03.17. 09:35

Pályakezdők! Melyik cégnél érdemes kezdeni a karriert?

Számos felmérés létezik arról, hogy melyek a legjobb egyetemek, főiskolák ma Magyarországon. Arról azonban kevesebbet tudni, hogy melyek azok a vállalatok, intézmények, amelyek a leginkább támogatják a tehetséges, fiatal, friss diplomások karrierjét.

Figyelő

A Figyelő és a Hewitt elsőként állítja össze azon munkahelyek listáját, amelyek a legjobb választást jelentik egy pályakezdőnek. A Figyelő március 25-én megjelenő számában publikálásra kerülő KarrierStart TOP 30 alapját képező kutatásban, több mint 36.000 pályakezdő és tapasztalt munkavállaló mondta el véleményét 200 hazai vállalatról, hasonlította össze a résztvevőket konkrét munkahelyválasztási szempontok alapján.

Neves felsőoktatási intézményben szerzett diploma, több nyelvvizsga, jó szakmai gyakorlat, külföldi tapasztalat – legtöbbször ezeket hallja az ember, ha arról van szó, hogy mi kell ahhoz, hogy sikeresen elinduljon friss diplomájával az életben. Arról azonban keveset esik szó, hova milyen céghez, vállalathoz érdemes jelentkezni ilyen kompetenciákkal, holott nem mindegy hogy a munkáltató mennyire hajlandó támogatni frissen végzett alkalmazottait. A Figyelő és a Hewitt ezért arra vállalkozott, hogy készítenek egy átfogó felmérést arról, hogy melyek azok a munkáltatók, ahol érdemes pályakezdőként elindulni.

A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 felmérése egyedülálló módon mintegy 36.000 válaszadó véleményét tükrözi: a kutatásból kiderül, hogy a pályakezdők szerint mely iparágak, szakmák, cégek a legnépszerűbbek, és szerintük mik az erősségei és gyengeségei a vállalatoknak. A KarrierStart TOP 30 ezáltal azt is vizsgálta, hogy mennyire hatékonyak a cégek brand-építési erőfeszítései. A felmérésben való részvétel mellett döntő cégek HR munkatársainak megkérdezésével a Figyelő és a Hewitt feltérképezte, hogy az adott vállalatok mit kínálnak a hozzájuk csatlakozó pályakezdőknek – kiválasztási folyamat, kompenzáció fejlődési és előrelépési lehetőségek tekintetében.

A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 listát a készítők a Figyelő március 25-én megjelenő számában, egy külön 32 oldalas kiadványban teszik közzé. A kiadvány a pályakezdők számára legjobb munkahelyeken kívül tartalmazza majd azt is, hogy az álláskeresők körében melyek a közkedvelt iparágak, illetve hol könnyebb, hol nehezebb az érvényesülés; melyik diploma éri a legtöbbet; a pályakezdők fizetési elvárásait; az önmenedzselés mikéntjeit, fontosságát és még sok más olyan fontos információt, mely mind a pályakezdők, mind a cégek szempontjából hasznos lehet.

A Figyelő-Hewitt által vizsgált 10 iparág:
1. autóipar és autóipari beszállítók
2. telekommunikáció
3. élelmiszer- dohány-, FMCG
4. üzleti tanácsadás, könyvvitel, audit
5. pénzügy
6. kis- és nagykereskedelem
7. villamos energia és gázszolgáltatás
8. IT/telekommunikáció (gyártás, fejlesztés, kereskedelem)
9. olaj, üzemanyag kereskedelem
10. szolgáltató központok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!