Hírek

2010.03.23. 11:18

Már idén nőhet a magyar GDP

A korábbinál optimistább előrejelzést adott ki a Kopint-Tárki az idei és a jövő évre. Még mindig gyenge gazdaságról beszélnek azonban, és nem felzárkózás, hanem lemaradás zajlik.

Világgazdaság Online

A korábbihoz képest valamivel optimistább lett a Kopint-Tárki, legalábbis a GDP-növekedést illetően. 2010-ben az első két negyedévben még éves alapon csökkenést jelezhet, míg a második félévben már bővülés lehet. Főként a magánfogyasztás előrejelzése miatt tolta a pozitív irányba az intézet a várakozást. Ebben szerepet játszott Palócz Éva szavai szerint a januári kereseti statisztikának is. Az intézet igazgatója 2010-re pozitív reáljövedelem-változást jelzett előre.

A bruttó felhalmozás a 2009-es drasztikus visszaesés (főként a készleteknél, de a beruházásokban is) után idén enyhe emelkedés következhet.

A magánberuházások ezen belül még visszaesnek idén, ám az állami beruházások összességében néhány százalékos pluszba húzzák a mutatót.

Ha a vártnál kicsit jobb fogyasztási adat jön idén, akkor viszont 1-1,2 százalékos GDP-emelkedést is el tud képzelni a szakértő. Egyelőre azonban enyhe csökkenést feltételez a kutatóintézet.

Az ágazatok közül a mezőgazdaságban vetíti a Kopint-Tárki előre a legnagyobb csökkenést, de a piaci szolgáltatások is enyhe zsugorodást szenvedhetnek el. Az ipar és az építőipar viszont már pozitív változást jelezhet 2010 során.

A megtakarítási ráta további emelkedését valószínűsítik a kutatók, idén 4,6 százalékra emelkedhet a tavalyi 3,2 százalékról. Ez főleg kényszerűségből alakul így, mert a bankok hitelezése visszafogott marad a szakértők számításai szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!