Hírek

2010.03.26. 13:41

Költségvetés: se aknák, se csontvázak?

Az első negyedév végéig az éves hiánycél nyolcvan százaléka teljesül, és a tervezettnek megfelelően alakul az államháztartási hiány az év első két hónapjában.

MR1 - Kossuth Rádió

Szigorú költségvetési politikával, a fontos reformok elindításával tartható lesz az ez évre tervezett államháztartási hiány - mondta a kormányszóvivő az államháztartás helyzetéről szóló jelentés bemutatása kapcsán. Az első negyedév végéig az éves hiánycél nyolcvan százaléka teljesül, és a tervezettnek megfelelően alakul az államháztartási hiány az év első két hónapjában - közölte az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsora.

Nincsenek csontvázak, nincsenek aknák, a magyar államháztartás helyzete átlátható - mondta a kormányszóvivő az államháztartás helyzetéről szóló jelentés bemutatása kapcsán. A minisztériumoknak tizenöt nappal a választás előtt kellett nyilvánosságra hozniuk, hogyan világították át tárcáik működését, és ezek az adatok a minisztériumok honlapján mától olvashatóak.

Nyilvános például, hogy a tárcák anyagi helyzete, költségvetése hogyan alakult, milyen közbeszerzéseket írtak ki, milyen létszámmal dolgoznak, milyen folyamatban lévő ügyeik vannak. és ezeknek milyenek pénzügyi vonzatai. Április 1-jétől egyébként a minisztériumoknak az ötmillió forint alatti szerződéseiket is nyilvánosságra kell hozniuk.

A legfontosabb azonban az, hogy a kormány szerint idén tartható lesz a tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiánycél - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Ez év végére 870 milliárd forint lesz majd, és a kabinet ígérete szerint az első negyedéves hiány nem haladja meg a teljes összeg nyolcvan százalékát. Ennek oka Szollár Domokos szerint az, hogy a legtöbb kiadás az év elején, az év első hónapjaiban keletkezik, míg a bevételek, amelyek ezt ellensúlyozzák, többnyire az év későbbi hónapjaiban, döntően az év utolsó hónapjaiban érkezik meg. Az eredményeket egyébként javíthatja, hogy míg a költségvetés tervezésekor még 0,9 százalékos GDP-hiánnyal számolt a kormány, de mára kiderült, hogy a bruttó hazai össztermék csökkenése csak 0,2 százalékos lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!