Hírek

2010.03.29. 11:05

Kína börtönbe küldi a bányaóriás vezetőit

A Rio Tinto (RT) bányakonszern négy menedzserét egy kínai bíróság bűnösnek mondta ki vesztegetés és ipari titkok ellopása miatt – mindannyian jelentős börtönbüntetést kaptak.

BBC News - Világgazdaság Online

Az ausztrál Stern Hu 10 éves, Wang Yong 14 éves, Liu Caikui 7 éves és Ge Mincsang pedig 8 éves börtönbüntetést kapott a ma kihirdetett ítélet szerint. A négy RT-menedzser ügyének tárgyalása a múlt héten kezdődött Sanghajban, és nagy aggodalmat váltott ki a Kínában élő külföldi üzleti közösség körében - jelenti a BBC.

Ausztrál diplomaták pedig aggodalmukat fejezték ki a kínai bírósági eljárás átláthatatlansága miatt. Peking kizárta a nemzetközi megfigyelőket a folyamatból. Stephen Smith ausztrál külügyminiszter "rendkívül szigorúnak" nevezte az ítéletet és úgy fogalmazott, hogy fontos kérdések maradtak megválaszolatlanul az ügyben.

Hut azzal vádolták, hogy összesen 936 ezer dollárnyi csúszópénzt fogadott el az acélárak meghatározásával kapcsolatos tárgyalások során. Az ausztrál állampolgárságú Hu beismerte, hogy korrumpálták, ezért csökkentették büntetését.

A Rio Tinto és Kína között lapvélemények szerint azóta romlott meg a viszony, hogy az ausztrál cég tárgyalásokat követően kihátrált a Chinalcóval kötendő üzletből. Így a kínai állami bányaválllalat - terveivel ellentétben - nem szerezhetett tulajdont a Rio Tintóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!