Hírek

2010.03.02. 14:52

Keresztes hadjárat Demján Sándor ellen

Az erkölcs védelmében tiltakozik a katolikus egyház Demján Sándor tervezett kaszinó beruházása ellen Szlovákiában.

Világgazdaság Online

A „Metropolis” kaszinóprojekt ellenében szokatlanul erős konzervatív ellenállás formálódik Szlovákiában. A Demján Sándor által jegyzett hatalmas ingatlan beruházás - amelyet a világ legnagyobb kaszinófenntartója, a Harrah’s Entertainment is támogat - ellen ugyanis offenzíva indult a templomokban és az interneten egyaránt.

A beruházás hátteréről korábban írt cikkünket itt olvashatja!

Pedig a gazdasági válság kellős közepén bejelentett 1,5 milliárd euró értékű óriásprojektet Pozsonyban kezdetben nagyon szívesen fogadták. Nem csoda, hiszen a Budapest-Pozsony-Bécs autópályák találkozásánál tervezett komplexum minden idők legnagyobb ilyen jellegű beruházása lenne. Az összesen 1,2 millió négyzetméteren megvalósuló fejlesztés nem csak Közép-Európa egyik legnagyobb kaszinóját, hanem több hotelt, 3600 lakásos luxus-lakóparkot is magában foglalna a szlovák-osztrák határ közelében.

Nagy meglepetésre nem is környezetvédők tiltakoznak az „Európa szórakoztató fővárosaként” népszerűsített terv ellen, hanem a katolikus egyház.  Eddig 60 ezer választópolgár írta alá azt a petíciót, amelyben a beruházás leállítását követelik. Nyilvános rendezvényeken pedig szokatlanul magasra csapnak az indulatok, legutóbb éppen a terv pozsonyi bemutatásánál gyűltek össze a hangos ellenzők.

„Tisztességes ember ne támogathatja ezt a projektet!” – mondta akkor az egyik keresztény aktivista, a Die Presse tudósítása szerint egy jólszituált asszony, aki az újságíróknak „pozsonyi és anya” jelzőkkel mutatkozott be.

A katolikus egyház vezeti a tiltakozókat, a pozsonyi lapok már egyenesen a Demján ellen folytatott keresztes hadjáratról beszélnek. Az utca hangja pedig – különösen választási évben – a nagypolitikáig is elhallatszik.

Pozsony főpolgármestere, Andrej Durkovsky, aki maga is az egyházközeli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) tagja például már decemberben kijelentette: semmi kivetnivalót nem talál a megaprojektben, amennyiben az kaszinó nélkül valósul meg, sőt a korábbi nyilatkozataival ellentétben már Milan Fatcnik, a beruházás helyszínéül szolgáló Petrzalka polgármestere sem szívesen látná a szerencsejáték-barlangokat.

A TriGránit a felháborodás( és az állandó szlovák-magyar konfliktus ) árnyékában csak halkan tiltakozik. Zászlós Gábor, a cég szlovákiai igazgatója szerint a az 1,2 milliónyi hasznos négyzetméterből, „mindössze” 27,365 négyzetmétert szánnak a kaszinókomplexumra, míg a beruházás önmagában az egyébként gyermekcipőben járó szlovák konferenciaturizmus kiugrási lehetősége lehetne, hiszen a hotelekben mintegy 76 ezer négyzetméternyi rendezvények lebonyolítására alkalmas helyiség lenne, ami éppen a duplája a kaszinók számára kijelölt területnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!