Hírek

2010.03.30. 09:32

Coface: csökkent a kockázatos cégek aránya

Némi elmozdulás mutatkozik Magyarországon a kockázatos cégek arányában, de a régiós rangsorban legalább már nem mi vezetünk – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb adataiból.

Coface

Pozitív tendenciáról azonban csak akkor beszélhetünk majd a magyar cégek esetében, ha a kockázatos vállalatok aránya legalább fél évig nem haladja meg a jelenlegi 50 százalék körüli értéket, de még jobb lenne, ha egy-két százalékkal ezalatt maradna és emellett sikerülne azt is elérni, hogy  a fizetésképtelenségi eljárások száma is továbbcsökkenjen ezt pedig aligha remélhetjük - tette hozzá Dercze Zoltán a Coface Hungary országigazgatója.
 
A Coface Hungary közel 20 éve  figyeli a hazai vállalkozásokat, és nagyságrendileg ötszázezer gazdasági társaság működik, melynek 65 százaléka nem éri el az évi 300 millió forintos éves forgalmat. A Coface adatai alapján ötezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek forgalma éves szinten eléri az egymilliárd forintos lélektani határt - hangsúlyozta Dercze Zoltán, hozzátéve, hogy sajnos ezek a számok évek óta változatlanok, melynek eredményeként meglehetősen kicsi a középvállalati szegmens Magyarországon, pedig általában ez az alapja egy gazdaságnak.

A szakértő szerint javítani kellene a fizetési morálon, megakadályozni, hogy két-három hétnél  hosszabb ideje lejárt számlái legyenek a legtöbb cégnek. Ebben az időszakban ugyanis a legmagasabb a fizetési hajlandóság, magyarán ekkor van a legtöbb esély a követelés sikeres behajtására. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek után eltűnnének a piacról azok a társaságok – akik például piaci erőfölényükkel élve – szándékosan visszatartják a számlák ellenértékét. Velük szemben továbbra is a külső követeléskezelő bevonása lehet az egyik leghatékonyabb módszer.
 
A cikk itt folytatódik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!