Hírek

2010.01.28. 16:19

Sárközy egyetért a Fidesz minisztériumösszevonási tervével

A gazdasági és a közigazgatási szektor is igen súlyos gondokkal küzd - vélekedtek szakértők az Ecostat és a Népszava közös konferenciáján.

BD

A kkv szektor nem képes olyan teljesítményt hozni, amely a magyar gazdaság növekedéséhez szükséges volna, holott 1,6 millió vállalkozás van - derült ki Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárának előadásából. Ha nem tudjuk elérni, hogy a vállalkozások felismerjék az erőforrások egyesítésének a fontosságát, akkor nagyon kevés az esélyünk a versenyben.

Jelenleg a befektetett tőke jövedelemtermelő képessége kisebb, mint a hitelkamat, legalábbis a hivatalos mérlegkimutatások alapján. A valóságban azonban inkább a „kreatív könyvelés” következménye, hogy ennyire megnőtt az anyagjellegű ráfordítások aránya (68-ról 81 százalékra emelkedett). Az egyensúly megtartása mellett kérdés, hogy növekedni is tudunk-e, mert enélkül nincs felzárkózás.

Nem elég a jogállam, ez csak az alap, emellett hatékony és eredményes működés is szükséges – fejtette ki Sárközy Tamás, az ÁVF rektora. A modern állam már nem közhatalmi, hanem a közszolgáltató, ma már a technika is rendelkezésre áll, az elektronikus államigazgatás. Az elmúlt tíz évben elveszett közbizalmat helyre kell állítani, a médiapolitizálás mára túlzásokba esett, és a kommunikáció a kormányzás elé került.

A túlszabályozás jellemzi a rendszert, át kellene térni a deregulációra, a karcsúsítás helyett azonban egyre bonyolultabb és költségesebb lett. Az alacsony hatékonyságú kormányzást Sárközy részben a túlzott miniszterelnöki hatalommal, másrészt a sok külső fékkel magyarázza. Utóbbira hozta fel példának a kétharmados törvények tömegét, amely a nyugati demokráciákban nem jellemző. Folytatni kéne a minisztériumi integrációt, 8-9 minisztériummal megoldható lenne a kormányzás – javasolta a közigazgatási szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!