Hírek

2010.01.02. 11:18

Obama: Az al-Kaida szervezte meg a detroiti merényletkísérletet

Az al-Kaida terrorszervezet képezte ki és fegyverezte fel azt a nigériai férfit, aki karácsonykor Detroit felett megpróbált felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

MTI

Obama szavai szerint az Egyesült Államok "a gyűlölet és az erőszak nagyszabású hálózatával" áll háborúban. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai vezetés nyíltan az al-Kaidát vádolta meg a merényletkísérlet végrehajtásával, eddig csak utaltak arra, hogy a merénylő kapcsolatban állhat a terrorista csoporttal.

A jelek szerint a támadó csatlakozott az al-Kaida arab-félszigeti szárnyához, amely kiképezte, ellátta robbanószerekkel és arra utasította, hogy támadja meg az Amszterdamból Detroitba tartó gépet - mondta a Hawaiin tartózkodó elnök rádiókban és az interneten sugárzott beszédében.

Az elnök beszámolt róla, hogy megkapta az első jelentéseket a légi közlekedésben használt biztonsági átvilágítási eljárások és a terrorgyanús személyek listájának felülvizsgálatáról, és a végső eredményeket várhatóan napokon belül megkapja. "A karácsonyi incidens vizsgálata folytatódik, egyre többet tudunk meg a gyanúsítottról" - mondta Obama. Az elnök hozzátette, hogy az együttműködés megerősítését tervezi a jemeni hatóságokkal.

A merényletkísérlet után őrizetbe vett 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab augusztus eleje és december eleje között Jemenben tartózkodott, és állítólag ott szerezte be a robbanóanyagokat. Obama kedden Washingtonban találkozik az amerikai hírszerzés vezetőivel, hogy megvitassák, miként lehetne a jövőben megakadályozni a hasonló eseteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!