Hírek

2010.01.27. 14:42

Nézőpont Intézet: Összejöhet a kétharmados győzelem a Fidesznek

A Fidesz megszerezheti a képviselői helyek kétharmadát az áprilisi választásokon - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amit a Heti Válasz számára készített.

Nézőpont Intézet - Világgazdaság Online

A pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF 3 százalékon áll. A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a sorrend: Fidesz 54, MSZP 20, Jobbik 16, MDF 8 százalék.

Miniszterelnök-választás

A magyar választók közül tízből négyen (41 százalék) Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek, így a Fidesz elnöke november óta őrzi utcahossznyi előnyét a többi jelölttel szemben. A második helyezett továbbra is Bokros Lajos (15 százalék), de a 26 százalékpontos különbség miatt ő is aligha tekinthető „Orbán kihívójának”. Hiába indult meg január elején a kampány, Mesterházy Attila kormányfőségét továbbra sem óhajtják többen, mint tavaly év végén (7 százalék). A szocialista szimpatizánsok ugyanis megosztottak: 34 százalékuk Bokrosra, 38 százalékuk Mesterházyra bízná az ország vezetését. Vona Gábort csak a megkérdezettek 5 százaléka szeretné miniszterelnökké választani, ami jelentősen elmarad a Jobbik támogatottságától.
 
Modellparlament

A potenciális szavazótáborok alapján modellezhető a rendszerváltozás utáni hatodik Országgyűlés összetétele. A számításhoz néhány módszertani egyszerűsítéssel kellett élni: a választást minden választókerületben érvényesnek tekintettük, a második fordulóban azzal számoltunk, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje indul, végül az európai parlamenti választások helyi és országos eredményei közti arányt változatlannak tekintettük 2010-ben is. Így a potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesznek 267, az MSZP-nek 54, a Jobbiknak 46, az MDF-nek 19 képviselője lenne egy „most vasárnapi” választás esetén a parlamentben. Összességében tehát a Fidesz–KDNP-szövetség – 9 fős többséggel – megszerezhetné a kétharmados többséget. 

A felmérés további részleteit (pl. a nyugdíjas korosztály pártszimpátiája) itt olvashatja el

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!