Hírek

2010.01.14. 13:53

Nem okozott meglepetést az EKB

A vártnak megfelelően 1,0 százalékon hagyta az alapkamatot az Európai Központi Bank (EKB)

BBC News - Világgazdaság Online

Az Európai Központi Bank az elemzői várakozások szerint döntött, amikor továbbra is rekord alacsonyan, 10,0 százalékon hagyta az alapkamatot - tudósít a BBC. Ezzel immár nyolcadik alkalommal döntött a ráta fixen tartása mellett a szervezet.

A döntést megelőzően meglepően pozitív adatok érkeztek az eurózónából. Az eurózóna ipari termelése novemberben havi rátán egy százalékkal növekedett, ezzel több mint kétszer felülmúlta az elemzők várakozásait.

Októberben még 0,3 százalékos csökkenésről számolt be az Eurostat, novemberben azonban már 1 százalékkal bővült az egységes európai valutát használó országok ipari termelése. A jó havi eredmény hatására éves szinten már csak 7,1 százalékkal szűkül a gazdasági térség ipari termelése, szemben a korábbi 10,9 százalékkal.

Az elemzők szerint az Európai Központi Bank legnagyobb gondja jelenleg Görögország. Az UniCredit szakértője tegnap úgy nyilatkozott: az EKB valószínűleg soha nem fogja nyíltan támogatni Görögország anyagi támogatását, de valószínűtlen, hogy a szervezet magára hagyná az adóssággal küzdő országot. Athén adóssága jelenleg a GDP 113 százaléka és a deficit az év végéig várhatóan 120 százalékra emelkedik, ez kétszer magasabb az Európai Unióban megengedettnél.

Az Európai Bizottság felrótta Görögországnak, hogy meghamisítja a gazdasági adatokat, a Deutsche Bank szakértője úgy látja, Trichet-nek holnap válaszolnia kell arra a kérdésre: milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy Görögországot az eurózóna elhagyására sarkallják. Az EKB egy decemberben készült munkaanyagban leszögezi, hogy nincs sok esély arra, hogy az eurózóna egyik tagját kitiltsák a valuta közösségből vagy arra ösztönözzék, hogy ezt magától tegye meg. Ugyanakkor az a tény, hogy ez a téma felmerült, aggodalmat keltett a pénzpiacokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!