Hírek

2010.01.20. 09:25

Nagy bajok a közbeszerzésben

Hiányzik az elektronikus út jogszabályi összhangja és a technikai háttér.

Világgazdaság Online

Bajban vannak a közbeszerzési pályázatok kiírói, gondban a szakértők. Az uniós értékhatárt elérő, illetve meghaladó ügyekben ugyanis január elsejétől kötelező az elektronikus út, ám az idevágó jogszabályok nincsenek összhangban, és hiányoznak a végrehajtás technikai feltételei is. Közbeszerzési eljárások indulnak, de jogszerűtlenül. A szakemberek egyelőre nem látják a megoldást, csak reménykednek a törvénymódosításban.

A megújult közbeszerzési szabályozás tavaly áprilisban lépett hatályba, a közösségi értékhatár fölötti ügyekben 2010 januárjától, az egyszerű eljárásban 2010 júliusától teszi kötelezővé az elektronikus utat. Az e-út érvényesül a jogorvoslat során a bíróság előtt is.

Ehhez képest az a kormányrendelet, amely a közbeszerzésekben elektronikusan gyakorolható eljárási cselekményeket írja elő, megengedi a papíralapon történő procedúrát. A szabályozás nem harmonizál a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvénnyel sem.

Mindez zavart okoz, de a kisebbik bajnak tűnik. A nagyobb az, hogy az elektronikus tértivevényről szóló törvény, amely meghatározza, miként gyakorolják az érintettek joghatályosan akár a közbeszerzésben, akár más eljárásokban az e-utat, teljességgel alkalmazhatatlan.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!