Hírek

2010.01.11. 11:50

Megfenyegette a Google-t a német igazságügyi miniszter

A német szövetségi igazságügyi miniszter élesen bírálta a Google internetes óriás üzleti gyakorlatát többek között a Google Earth szolgáltatás kapcsán.

N24 - Világgazdaság Online

A Der Spiegel című magazinban Sabine Leufheusser-Schnarrenberger szigorúbb adatvédelmi törvénnyel fenyegette meg az amerikai internetes konszernt, amely jelentősen korlátozhatná a mozgásterét – idézi az N24.

A miniszter szerint jogilag feltétlenül vizsgálandók az olyan szolgáltatások, mint a Google Street View és a Google Earth. A Google Street View részére ugyanis teljes utcaképeket fotóznak le, a Google Earth pedig madártávlatból, nagy felbontásban mutat ingatlanokat. A miniszter megfogalmazása szerint a keresőcég "megalomániája" látszik a könyvtár projekten is.

A Google ennek keretében több millió könyvet digitalizál. Nem a német miniszter az egyetlen, aki kritizálja a cég könyvtári terveit: az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is eljárások indultak a vállalat ellen a szerzői jogok állítólagos megsértése miatt.

A Google szóvivője visszautasította az igazságügyi miniszter megjegyzéseit. Kay Oberbeck hangsúlyozta, hogy a cég politikájának fontos része, hogy a felhasználók számára átlátható szolgáltatást nyújtanak. Példaként a Dashboard szoftvert hozta fel, amely lehetővé teszi, hogy az internetezők áttekintsék, milyen adatokat tárol róluk a Google. "Szolgáltatásaink azért olyan sikeresek, mert felhasználóbarátak és lehetővé teszik, hogy szükség esetén egy kattintással változtassanak rajtuk" – reagált az internetes cég szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!