Hírek

2010.01.19. 06:00

Haiti: adakozók vámszedői

Félezer, a haiti földrengésre utaló domainnevet jelentettek be a katasztrófát követő napokban csak az Egyesült Államokban. A címek döntő többségét valódi karitatív szervezetek regisztráltatták, ám sajtóhírek szerint rengeteg a hiszékeny adakozókra vadászó csaló is. Az FBI figyelmeztetést adott ki.

Világgazdaság Online

„Családom meghalt a földrengésben. Nincs miért tovább élnem, néhány napon belül véget vetek az életemnek. Vagyonomat szét szeretném osztani. Ha a pénzügyi lebonyolításban segítségemre tudna lenni, várom jelentkezését.” Idézet egy e-mailből, amelyet százezerszámra küldtek ki amerikai címekre. Állítólag egy Port-au-Prince-i ügyvéd vetette virtuális papírra közvetlenül a katasztrófa után. Hogy hányan dőltek be neki, nem tudni, azt viszont igen, hogy egy nagyszabású – az úgynevezett „nigériai sémára” hasonlító – csalási kísérletről van szó.

Egy másik e-mailben a brit vöröskereszt nevében kérték fel adakozásra a címzetteket. Az elektronikus levél a megtévesztésig eredetinek tűnt, a logó, a színek, még a domain is stimmelni látszott. A francia Médecins Sans Frontieres nevében is tízezerszám küldték ki az e-maileket, amelyeket a katasztrófa gyermekáldozatairól készült képekkel próbáltak még szívhez szólóbbá tenni. Utólag kiderült, hogy a leveleket egy szlovákiai szerverről küldték ki.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az FBI a hét végén figyelmeztetést tett közzé. Ebben tanácsokat ad arra nézve, hogy miként lehet elkerülni a csalókat és csapdáikat. A legfontosabb – jelezte a nyomozóiroda –, hogy csak jól ismert, átlátható szervezeteknek adományozzanak a segíteni vágyók. Vagy ha nem ilyennek kívánnak pénzt adni, akkor is alaposan informálják le előzetesen. A csalárd e-mailek is felismerhetők – hangsúlyozta az FBI -, nyelvezetük jellemzően szegényes, sok a nyelvtani és helyesírási hiba bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!