Hírek

2010.01.13. 16:16

Ennyit a karbon-adóról?

Az Európai Unió leendő kereskedelmi biztosa mai meghallgatásán közölte: nem tartja szerencsének a francia kormány által szorgalmazott karbon adó bevezetését.

Világgazdaság Online

Karel De Gucht úgy látja, a kibocsátást büntető karbon-adó számtalan praktikus problémát okozna és globális kereskedelmi háborúhoz vezethet. A leendő biztos aláhúzta, hogy a környezetvédelmet figyelembe kell venni az európai kereskedelmi stratégia elkészítése során. Ugyanakkor hozzátette: más megközelítést kell alkalmazni, olyan módszereket, amelyek összhangban vannak a piac követelményeivel – idézi az AFP nyomán a Világgazdaság Online.

Az EU most leköszönő pénzügyi biztosa szintén a francia kormány által szorgalmazott adó bevezetése ellen érvelt. Joaquin Almunia úgy nyilatkozott: ha a klímaváltozást protekcionista intézkedésekkel próbálják megakadályozni, veszíteni fognak.

Franciaország és Németország szeptemberben tett javaslatot arra, hogy a klímaváltozással kapcsolatos egyezményeket megsértő országok termékeire adót vessenek ki. Ugyanakkor az ENSZ decemberi klíma csúcstalálkozóján nem született kötelező erejű megállapodás és a karbon adó kérdéséről sem döntöttek.

Franciaország viszont lépett: A járművek üzemanyagai, a fűtőolaj, a gáz és a szén felhasználására számított karbon-adót fog tartalmazni a 2010-es francia költségvetés. Az intézkedést a francia államfő környezet- és éghajlatvédelmi szempontokkal, illetve a lakósság magatartásának megváltoztatását célzó szándékkal indokolta. Kommentátorok szerint azonban sokkal prózaibb szempontokat kell a lépés mögött keresni: a gazdasági válság nyomán megcsappantak az államháztartás bevételi, miközben növekedtek a kiadásai, ezért egyszerűen kell a pénz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!