Hírek

2010.01.15. 08:24

Előretör a feketemunka

Az árnyékgazdaság látványos térnyerésére utalnak az adatok számos uniós államban, így Magyarországon is. Ausztriában és Németországban is a feketefoglalkoztatás megugrása tapasztalható, hazánkban pedig a válság hatására megállt az illegális munka visszaszorulása, a rendelkezésre álló 2009-es adatok pedig már az arány növekedését mutatják.

VG-összefoglaló

Hazánk esetében ugyanakkor összetettebb a helyzet, mivel a gazdasági növekedés jószerivel már 2006-ban megtorpant, és talán erre vezethető vissza a 2006 és 2007 közötti nagy ugrás az illegális foglalkoztatás terén.

A helyzet utóbbi két évben bekövetkezett javulását ugyanakkor egyes szakemberek nem a gazdaság talpra állásával, hanem a kifehérítés érdekében tett kormányzati lépésekkel magyarázzák. A feketegazdaság térnyerését válság idején a legtöbb elemző természetesnek tartja.

Egy osztrák kommentár szerint a „járulékmentes” foglalkoztatásra való hajlam folyamatosan jelen van a gazdaságban, ez válságokban, ezen belül is főleg a munkanélküliség növekedése kapcsán csupán jobban láthatóvá válik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!