Hírek

2010.01.26. 08:17

Befektetési guruk eltérő véleménye a tőkepiaci helyzetről

Teljesen ellentétesen ítélik meg a tőkepiaci helyzetet az ismert nagybefektetők - írta a Napi Gazdaság.

MTI Eco

A lap keddi számában először Laszlo Birinyit idézi, aki szerint az idén 10 százalékos vagy még nagyobb emelkedés várható az amerikai tőzsdéken. Ennek oka, hogy a kisbefektetőknek megnőtt az önbizalmuk, a drágulást segítik a részvény-visszavásárlások és a vállalati fúziók is. A rekord alacsony alapkamatnak és a kormányok gazdaságösztönző intézkedéseinek köszönhetően további csúcsok okozhatnak meglepetéseket Birinyi szerint.

Ugyanakkor Robert Prechter jr. medvepiaci ralinak tarja az idei tőzsdei szárnyalást, amely így csúfos véget érhet. Prechter szerint 2010-ben a medve teljes erejével visszatér a részvénypiacokra. Szerint a mostani emelkedés hasonló az 1929-es összeomlást követő rallyhoz, amelyben a korábbi esés hasonló arányát dolgozták le a részvényárfolyamok. Így a medvepiaci ralit követően újabb, a korábbinál alacsonyabb mélypontok várhatók. 

Az ING vagyonkezelő szerint a fejlődő országok részvényeinél csak 20 százalékos eredményjavulást áraztak be eddig a piacok, ami jóval elmarad a várt növekedési szinttől. Így az alapkezelő optimista a részvénypiacokkal kapcsolatban, amit a cégek eredményeinek növekedésére és különösen az Egyesült Államokon kívüli részvények kedvező értékeltségi szintjeire alapoz. 

A dollár erősödésével számol Marc Faber, ugyanakkor az arany esetében nem tartja reálisnak, hogy ezer dollár alá eshet vissza az árfolyam. Faber részvényeket és ingatlant vásárolna a következő évekre, mivel infláció idején ezek nyújthatnak szerinte védelmet. A szakértő szerint az idén az amerikai és a japán piac jobban teljesíthet a feltörekvőkénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!