Hírek

2010.01.14. 09:59

Andor átment a brüsszeli vizsgán

Alkalmasnak találja Andor Lászlót az Európai Parlament foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottsága arra, hogy tagja legyen a következő Európai Bizottságnak - mondta a magyar jelölt meghallgatásának értékelését követően Pervenche Beres, az EP-bizottság elnöke.

MTI

A bizottsági tagok jelentős többségének az volt a véleménye, hogy a jelölt "rendelkezik azzal a készséggel és alkalmassággal, hogy betöltse a posztot" - fogalmazott. Beres azt is elmondta, hogy "bizonyos politikai csoportok" az említettől eltérő véleményeket is kifejezésre juttattak az értékelésen, de ezek "egyáltalán nem mondhatók többséginek".

Az értékelő ülés után a francia szocialista EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a bizottság hivatalosan egy bizalmas levélben továbbítja javaslatát az EP vezetőihez.  Hozzátette, hogy bizonyos fenntartásokat a bizalmas levél is említ, de erről nem közölt részleteket.

Beres nem mondta, de korábbi nyilatkozatokból az derül ki, hogy elsősorban a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt nem győződött meg tökéletesen a magyar jelölt alkalmasságáról.

A frakció témafelelőse, Őry Csaba (Fidesz) a meghallgatás után úgy nyilatkozott: "kiütközött a jelölt tapasztalatlansága", Andor "eléggé felkészületlen volt, és mellébeszélt". Sok kérdés hangzott el konkrét témákról, de megkerülte a konkrét válaszokat - tette hozzá akkor Őry, sajnálatosnak nevezve azt is, hogy a tárcának szűkek a keretei.

Andor Lászlót szerda délután hallgatta meg a bizottság. Az Európai Parlament várhatóan január 26-án szavaz arról, alkalmasnak tartja-e a tagországok jelöltjeiből álló bizottságot a következő öt év alatt munkára. A képviselők plénuma az uniós szabályok értelmében nem egyenként szavaz majd a jelöltekről, hanem egyetlen voksolással, testületként hagyja jóvá a bizottságot.

Beres az értékelést követően, személyes véleményként megismételte azt a korábban tett nyilatkozatát, hogy Andor László a meghallgatáson adott válaszaival kedvező benyomást tett rá biztosi képességeit illetően. Ő is elismerte, hogy a meghallgatáson több megjegyzés hangzott el, amely a jelölt válaszaiból a konkrétumot hiányolta, de úgy vélte, nem várható el egy kijelölt biztostól, hogy már munkája előtt tökéletes pontossággal tudja, mit fog majd csinálni hivatalba lépését követően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!