Hírek

2009.11.15. 14:07

Visszavonták Morvai Krisztina londoni meghívását

Tiltakozások hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti vezető képviselőjének meghívását egy londoni konferenciára, amelyet a palesztinok jogainak támogatására rendeznek - írta a The Observer.

MTI

A legnagyobb baloldali vasárnapi brit lap értesülése szerint a magyar politikus a Palesztin Visszatérés Központja (Palestinian Return Centre, PRC) nevű, Londonban bejegyzett szervezet rendezvényén tartott volna előadást. A The Observer írása szerint azonban a konferencián felszólaló több más politikus "rémülettel értesült" a magyar európai parlamenti képviselő hátteréről.
 
A Palestinian Return Centre honlapján olvasható tájékoztató szerint a konferenciát december 7-én rendezik Londonban, abból az alkalomból, hogy hatvan éve kezdte meg tevékenységét a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ENSZ-hivatal, az UNRWA.
 
Neil Gerrard, a kormányzó brit Munkáspárt egyik alsóházi törvényhozója lemondta részvételét. Jennifer Louise Tonge bárónő, a Liberális Demokraták felsőházi képviselője, Clare Short egykori munkáspárti kabinettag, jelenleg független alsóházi képviselő, sőt Daud Abdullah, a Brit Muszlim Tanács főtitkár-helyettese is - akik mind beszédet mondanak a rendezvényen - aggályosnak tartja Morvai Krisztina szerepét a Jobbikban - áll a brit lap cikkében.
 
A Gázai övezetben élők jogaiért küzdő európai kampányszervezet - European Campaign to End the Siege of Gaza - szóvivője a The Observernek megerősítette, hogy a tiltakozások nyomán visszavonták Morvai Krisztina meghívását. A magyar politikus meghívásának lemondását a brit lap szerint üdvözölték a Brit Nemzeti Párt (BNP) - a legnagyobb brit szélsőjobboldali erő - bírálói, akik aggodalmuknak adtak hangot a BNP és a Jobbik kibontakozó kapcsolatai miatt.

A The Observer kommentárja szerint a Jobbikot heves bírálatokkal illetik, amiért "támogatóinak némelyike ellentmondásos nézetek vall a melegekről és a zsidókról". A párt legellentmondásosabb vonása azonban a magyar cigánysággal szembeni hozzáállása. Az idei EP-választások során a párt a roma népességet tette felelőssé a magyarországi életszínvonal hanyatlásáért, honlapján pedig az olvasható, hogy "a választóknak bőven elegük van a cigánybűnözésből" - áll a brit lap írásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!