Hírek

2009.11.13. 19:37

Túl lassan halad az oltás Magyarországon

Az oktatási minisztérium és az epidemológiai intézet szerint is gyorsítani kell az új influenza elleni védőoltások beadását. Pénteken újabb, már a hatodik iskolában rendeltek el tanítási szünetet az influenza miatt, és be kellett zárni a Zala megyei Bak község óvodáját is.

MR1 - Kossuth Rádió

Míg Magyarországon sokan csak fontolgatják, hogy beoltassák-e magukat, Svédország egyes területein már az emberek több mint fele kapott oltást az új influenza ellen, pedig ott két héttel később kezdték el a vakcina adását, mint nálunk - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Ne várjanak az iskolák a bizonytalankodó szülők engedélyére, minél előbb kezdjék el a gyerekek beoltását - az Oktatási Minisztérium erre biztatja, de nem kötelezi az intézményeket - mondta Arató Gergely, államtitkár.

Sok intézményben még várnak a szülők engedélyére, a18 éven aluli gyerekek beoltásához ugyanis mindenképp a szülők írásos nyilatkozata kell.

Az óvodások és az általános iskolások mellett már a középiskolásoknak is ingyenes az új influenza elleni oltás. Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös levélben tájékoztatja az intézményeket arról, hogy az ingyenes oltóanyagokat minden iskolának az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézete biztosítja. Az ÁNTSZ azt ígéri, az iskolákhoz, amint megrendelik, két nap alatt eljuttatják a szükséges vakcinákat.

Az iskolaorvosokon sem múlik a folyamat felgyorsítása. Korábban Brunner Péter, az Iskolaorvosok Egyesületének elnöke azt mondta 180 perc című műsorunknak: az iskolaorvosok készen állnak, és ha kell, néhány nap alatt be tudják oltani az iskolásokat.

Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa a Krónikának azt mondta: a helyi szervezőknek mindenképp gyorsítaniuk kellene az oltásokat, akár az idősebb és fiatalabb orvosok mozgósításával is.

Eddig 130 ezer adag oltóanyagot szállítottak ki az oktatási intézményekhez. Vagyis ennyi tanulót már beoltottak, vagy oltanak be néhány napon belül. Ez a 130 ezer az érintett tanulók tíz százaléka. Csohán Ágnes azt mondja: ha a járvány elindul, akár minden harmadik gyerek is megbetegedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!