Hírek

2009.11.27. 09:53

Repülőjegy, szállás, autó - Védelem a

Biztosabb pénzügyi védelmet kapnának a repülőjegyet, szállást és autókölcsönzést is magában foglaló „dinamikus csomagokat” lefoglaló turisták az Európai Bizottság kezdeményezése értelmében.

Világgazdaság

Brüsszel tegnap konzultációt indított arról, hogy kiterjesszék az utazási formákat szabályozó 1990-es irányelv (PTD) által biztosított alapszintű védelmet a dinamikus csomagokra is. Ez – a hagyományos csomagokhoz hasonlóan – az új utazásszervezési formák esetében is tájékoztatásra, a színvonal alatti szolgáltatás miatti kárfelelősségre, illetve a fizetésképtelenség esetére vonatkozna.

A fogyasztók által sok esetben egy vagy több partnerhonlapon online összeállított dinamikus utazási csomagok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a világ legnagyobb regionális turisztikai piacának számító EU 246 milliárd eurós éves forgalmából.

Az unió egészében a polgárok 23 százaléka vett igénybe ilyen formájú szolgáltatást az elmúlt két évben, de egyes tagállamokban, például Ír- vagy Svédországban a negyven százalékot is meghaladja ez az arány. Az ilyen csomagokra ugyanakkor sok esetben nem vonatkoznak az uniós fogyasztóvédelmi szabályok, jóllehet a fogyasztók 67 százaléka hiszi azt, hogy igen.

A csomagszolgáltatást igénybe vevő fogyasztóknak erős védelemre van szükségük, különös tekintettel a szervező cég esetleges fizetésképtelenségére – fogalmazott a kezdeményezés bejelentésekor Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos. Kuneva a szlovák Sky Europe légitársaság, illetve a brit XL utazásszervező cégek csődje miatt külföldön rekedt több ezer turista esetével is illusztrálta a szigorítás aktualitását.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!