Hírek

2009.11.10. 09:01

Navracsics: a Fidesz nem akar elnöki típusú rendszert

Navracsics Tibor szerint egyhangú a Fideszen belüli vélekedés arról, hogy nem az elnöki típusú rendszer, hanem a parlamentarizmus pártján állnak.

MTI

Az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője kedden, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában kijelentette: egy Fidesz-kormányban lenne önálló Belügyminisztérium. A kormány esetleges bukásával, illetve az előre hozott választás lehetőségével kapcsolatban Navracsics Tibor kifejtette, a kormány bukása nem biztos, hogy előre hozott választást eredményez, hiszen előfordulhat, hogy november 30-a, a költségvetési szavazás után úgy dönt a kabinet: lemond, és a választásokig ügyvezető kormányként tevékenykedik tovább.

A frakcióvezető megerősítette pártja álláspontját, miszerint úgy látják, a jövő évre tervezett 3,8 százalékos hiánycél nem reális alapokon nyugszik. A Fidesz prognózisa szerint az egész költségvetés össze fog omlani 2010 első félévének vége felé. Ezt alátámasztja az is, hogy a kormány számos jelenlegi tagja már előre úgy nyilatkozott, a jövőben nem kíván politikus lenni, és a választáson sem akar indulni - tette hozzá, megjegyezve: a kormány csak az első félévre gondol.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, nem készülnek arra, hogy a parlamentben esetleg össze kellene majd fogniuk a Jobbikkal ahhoz, hogy kormányzóképes erő legyenek.

„Arra készülünk (...), hogy végre olyan tiszta helyzet lesz a magyar politikában, amikor egy párt a vállalásait mindenfajta, a koalíciós társra történő felelősségáthárítás nélkül meg tudja valósítani” - emelte ki.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz december 12-re elkészülő komplett választási listáján Molnár Oszkár jelenlegi fideszes képviselő, edelényi polgármester rajta lesz-e, Navracsics Tibor úgy válaszolt: "ez majd eldől".

A frakcióvezető úgy tudja, hogy Molnár Oszkárnak még nem zajlott le a képviselőjelölti meghallgatása Felcsúton. Orbán Viktor pártelnök a Fidesz valamennyi egyéni képviselőjelöltjével egyeztet felcsúti házában. A meghallgatások várhatóan november végéig, december elejéig tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!