Hírek

2009.11.25. 13:08

Mesterházyval csak a parlamenti küszöböt ütné meg az MSZP

Az egyes pártok lehetséges kormányfő-jelöltjei közül Orbán Viktor megválasztását támogatnák a legtöbben, utána

Inforádió

Az egyes pártok lehetséges kormányfő-jelöltjei közül Orbán Viktor megválasztását támogatnák a legtöbben - ez derül ki a Nézőpont Intézet novemberi felméréséből, amelyet a Heti Válasz megbízásából készített. Az MSZP frissen megnevezett miniszterelnök-aspiránsát, Mesterházy Attilát viszont csak az összes megkérdezett 5 százaléka választaná - közölte a felmérést az InfoRádió.

 

A Fidesz növelte támogatottságát novemberben az előző havi eredményhez képest. Így az összes megkérdezett körében a legnagyobb ellenzéki párt 39 százalékot ért el, az MSZP 10 százalékon áll, a Jobbik szorosan a nyomában 9 százalékkal. A politikailag aktív szavazók között a Fidesz támogatottsága 48 százalékos, az MSZP 11 százalékot, a Jobbik 9 százalékot ért el.

Kormányfői ambíciók: Százötven nappal az országgyűlési választások várható második fordulója előtt körvonalazódni látszik, mely párt kit jelöl majd kormányfőnek. Egyedül a Jobbik adós még egy névvel. Érdekes, hogy míg a baloldal jelöltjére hónapokat várt a nyilvánosság, a hasonlóan esélytelen szélsőjobboldali kormányfőaspiráns után senki sem érdeklődik.

Ha "most vasárnap" és közvetlenül választanánk a kormányfőt, Orbán Viktornak nem volna komoly kihívója; a megkérdezettek 38 százaléka őt választaná. Jócskán lemaradva, de mégis meglepően jól szerepelne Bokros Lajos is, 16 százalékos támogatottsággal.

Az elsősorban a budapestiek és az idősek körében kedvelt politikus-közgazdász sikeresen töltötte be a baloldalon tátongó űrt. Beszédes, hogy az MSZP-táborban 39 százalékos támogatásával népszerűbb, mint Mesterházy Attila (19 százalék). Nem véletlen, hogy a maradék SZDSZ is mögé akart volna felsorakozni. A szocialista frakcióvezetőt az összes megkérdezett öt százaléka bízná meg kormányalakítással - Morvai Krisztinát hat százalékuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!