Hírek

2009.11.18. 12:43

Magyarország figyelmeztetőt kapott

Kilenc külföldi nagykövetség figyeli különös aggodalommal a nem-transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait.

Világgazdaság Online

A diplomácia nyelvén ugyan, de komoly figyelmeztetetést tett közzé a magyarországi "nem-transzparens" viselkedés esetleges következményeiről kilenc olyan állam budapesti nagykövetsége, amelyek befektetői képviselik a nálunk megtelepedett külföldi működőtőke zömét. Kiemelik a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területeit.

Mint arról a Világgazdaság Online is hírt adott, korábban éppen az amerikai nagykövetség diplomatái lobbiztak a rádiófrekvenciák ügyében.

Az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc jegyzi a dokumentumot, amely szerint a magyar gazdaság ugyan az előrejelzések szerint bíztató úton halad, s hamarosan ismét növekedési pályára állhat, ám van annak is veszélye, hogy romolni fog az itteni befektetési környezet.

Magyarország barátaiként – a közelmúltban átélt nehézségek, valamint a gazdasági válság hatásainak leküzdésére tett erőfeszítések ismeretében – reméljük, hogy a mostanában napvilágot látott bizakodó előrejelzéseknek megfelelően Magyarország hamarosan ismét a gazdasági növekedés pályájára áll - olvasható a közleményben.

A dokumentum rámutat: a jósolt gazdasági növekedés szempontjából sok múlhat azokon a döntéseken, melyeket a jelenlegi és leendő külföldi befektetők hoznak. Ezért különös aggodalommal figyelik a nem-transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein. Az erről szóló jelentések visszatarthatják a befektetéseket, melyekért Magyarország, minden más államhoz hasonlóan, verseng - mutat rá a közlemény.

Ahogy a világgazdaság kilábal a válságból, a külföldi befektetők meghozzák majd döntéseiket arról, hogy kössék le forrásaikat. Magyarország barátaiként azt reméljük, hogy a befektetési klíma olyan marad, amely vonzó célállomássá teszi Magyarországot a befektetések számára, nem pedig ellenkezőleg - áll a dokumentumban. Amely rámutat arra is, hogy a transzparencia fontos előny lehet ilyen versenyhelyzetben. Az új korrupció-ellenes törvény elfogadása és végrehajtása kulcsszerepet játszhat abban, hogy a magyar polgárok gazdasági növekedésre és jólétre való törekvése célt érjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!