Hírek

2009.11.13. 19:40

Magyar segítséget ajánlott Balázs Péter

Magyarország integrációs tapasztalataival több országnak is képes segítséget nyújtani az európai felzárkózáshoz – mondta Balázs Péter külügyminiszter, aki a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) pénteki bukaresti kormányfői találkozóján is képviseli országát.

mti

A magyar diplomácia vezetője a csütörtöki külügyminiszteri szintű találkozón is részt vett. Az MTI-nek elmondta: egy sokoldalú szerveződés éves eseményéről van szó, amely ugyanakkor kétoldalú megbeszélésekre is alkalmat ad.

A magyar diplomácia vezetője Iurie Leanca moldáv külügyminiszterrel is közös asztalhoz ült. Balázs Péter kellemes meglepetésként fogadta, hogy partnere kitűnően és folyékonyan beszél magyarul, a nyelvet még a Szovjetunió fennállása idején tanulta az egyetemen. A miniszter emlékeztetett arra, hogy ez az ország most jut el az Európai Unióra szabott kereskedelem szintjére. A szabad kereskedelem alapos szabályozást igényel, be kell tartani az áruk származási szabályát, a versenyszabályokat- jegyezte meg Balázs Péter, hozzáfűzve, hogy Magyarország ezen a téren már jól eligazodik, ezért sokoldalú technikai segítséget nyújthat Moldovának, elsősorban tanácsadással. Megígérte kollégájának, hogy Budapest szakértőket bocsát majd rendelkezésre az integráció meggyorsítása érdekében.

Balázs Péter Bukarestben találkozik Bosznia-Hercegovina miniszterelnökével is. Hangsúlyozta: Magyarország közelről érintett a boszniai helyzet alakulásában, amely szerinte most jó kezekben van, hiszen az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt foglalkozik vele. „Próbálunk helyi ismeretekkel, részötletekkel hozzájárulni a megoldáshoz. Boszniában a három közösségnek közös államot kell létrehoznia, mert csak egy kellően felépített állam képes a NATO és az EU tagjává válni” – mondta a külügyi tárca vezetője az MTI-nek. Az alkotmányozási folyamat sok technikai kérdést is felvet, azok megoldásában tudunk segíteni. Ez a folyamat Boszniában egybeesik az átalakulási folyamat lezárásával, az európai alkalmazkodással, az európai jog meghonosításával, Magyarország ezen már a kilencvenes években túljutott – mondta.

Balázs Péter az előző napon tanácskozott Catalin Predoiu román ügyvezető külügyminiszterrel is, akinek azonban hamarosan lejár a mandátuma, akárcsak a jelenleg ügyvezetőként működő román kormánynak. E fórum színhelyén ezért most nem jöhetett létre teljes értékű magyar-román kétoldalú találkozó, hiszen „hiányzik hozzá a román kormány”. Ősszel éppen a romániai kormányválság kitörése miatt kellett elhalasztani a közös kormányülést, amelyre az új kormány megalakulása után – remélhetőleg a jövő elején – már sor kerülhet. Talán éppen az a találkozó nyithatja meg az együttműködés új fejezetét – mondta a magyar miniszter. Egy kérdésben azonban egyeztettek a felek – tette hozzá. Utalt arra, hogy Ukrajnában rendkívül aggasztó a helyzet kisebbségi nyelvi szempontból, az ukrán intézkedések egyaránt sújtják az ottani román és magyar nyelvű kisebbséget. Indokolt lenne, hogy együtt lépjünk föl, erre elvben megvan a készség – mondta Balázs Péter.

Mintaszerűnek nevezte a magyar-román-szerb közös eurorégió keretében zajló együttműködést. A külügyminiszter az ülés helyszínén szerb kollégájával is beszélt. A két ország arra készül – mondta –, hogy amikor Szerbia számára érvénybe lép a vízummentesség az Európai Unió részéről, szeretnék látványos keretek között megünnepelni azt Horgosnál. Az MTI Szlovákiára utaló kérdésére a miniszter azt felelte: a "visegrádi négyesben" nagyon jó a magyar-szlovák együttműködés, több projektet valósítottak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!